Orange, Proximus en Telenet vragen om tijdelijke licentie 3,5 GHz

5GOrange Belgium, Proximus en Telenet hebben zich alle drie gemeld bij het BIPT voor een tijdelijke vergunning in de 3,5 GHz band, melden Belgische media. De toezichthouder wil het spectrum tussen 3600 MHz en 3800 MHz beschikbaar via een tijdelijke regeling, in afwachting van een politiek besluit.

Of er andere kandidaten zijn, is nog niet bekend. Het BIPT zal de reacties van de operatoren verwerken in een ontwerpregeling, die nog wordt geconsulteerd voordat die in kan gaan. Volgens de voorlopige plannen kan een aanbieder minimaal 20 MHz aanvragen en maximaal 50 MHz. Er kunnen dus vier of meer vergunningen worden uitgereikt in het bereik tussen 3600 MHz en 3800 MHz.

Een tijdelijke oplossing voor een gedeelte van de band is niet het resultaat waar de mobiele operators op hopen. Voor de introductie van 5G willen ze de hele 3,5 GHz-band in grote landelijke vergunningen. Dat besluit moet wachten tot België weer een federale regering heeft. Het BIPT wil dat niet afwachten.

Een andere bekende barrière voor mobiele operators zit in de zeer strenge normen voor het uitgestraald vermogen van antennes. Die normen zijn in Wallonië en Brussel dermate strikt, dat de modernisering van 4G al problematisch is, nog voordat er überhaupt nieuw spectrum en nieuwe antennes bij komen.

5G Private Netwerken
Zo’n vergunning van 50 MHz breedte is echter wel geschikt voor de industrietrend van dit jaar: proefprojecten met private netwerken voor bedrijven. Lufthansa heeft net in Hamburg twee eigen 3,5 GHz-netwerken opgezet, een met Vodafone en een met Nokia. Het bedrijf heeft een mobiele vergunning gekocht in het bovendeel van de 3,5 GHz-band en gaat 5G-diensten te testen, zoals streng beveiligde HD-videoverbindingen. Proximus en Orange Belgium hebben al een 5G-testomgeving in de Antwerpse haven, waar ze met hun toeleveranciers de mogelijkheden verkennen. Spectrum zou daarvoor nuttig zijn.