C2000 blijft een ramp

c2000portoHet (niet) functioneren van het C2000 systeem blijft de gemoederen bezighouden. Op de webpagina van het blad Verbinding gaan 5 van de 7 artikelen over dit systeem.

Een agent die zondagochtend vroeg in Tilburg werd aangevallen door een verdachte, heeft meerdere keren niet kunnen zenden met zijn portofoon, meldt het ANP. Ook werkte de noodknop tot twee keer toe niet, schrijft hij op Twitter. En in Amsterdam werkt het ook niet al te best:

“Afgelopen nacht moesten wij met z’n allen binnen blijven in Amsterdam, vanaf 01.30 uur. Het communicatienetwerk was zo slecht, dat we alleen het bureau mochten verlaten als er een melding kwam, uitgezet door OC (voorheen meldkamer -red)”, schrijft een agent aan de chatgroep ‘Collega’s politie’.

Als er een melding binnenkwam, dan mochten de agenten alleen met twee auto’s op pad. De schrijfster is zeer kritisch op het nieuwe C2000. “Ik ben blij dat men om onze veiligheid denkt, maar dat ons netwerk zodanig slecht is dat we niet meer mogen surveilleren, is toch te gek voor woorden. Vannacht weer nachtdienst, we gaan maar grillen op de grillplaat.”

Een ander artikel meldt dat de Amsterdamse politie ongeveer 150 portofoons voor op het Entropia-netwerk bijbesteld heeft als backup voor C2000. De hoofdstedelijke agenten lijken de kwaliteit van het ‘nieuwe’ C2000 niet te vertrouwen.

Politiebond ACP gaf aan dat ze bang zijn dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan door problemen met het vernieuwde communicatiesysteem van de hulpdiensten, C2000. Volgens de bond is de verbinding met het netwerk slecht, waardoor agenten en de meldkamer elkaar niet kunnen horen.

Vooral de slechtere geluidskwaliteit van portofoons op het nieuwe net baart de Amsterdamse politie zorgen.

En dat verbaast mij dan weer. Kennelijk is er niet alleen sprake van een dekkingsprobleem, maar ook van een verstaanbaarheidsprobleem. Waarvan ik dacht dat dat met digitale porto’s juist kristalhelder zou moeten zijn. Tenzij je een dekkingsprobleem hebt, want dan wordt digitale spraak juist onverstaanbaar (het “vissekom” effect). Toch wel bijzonder dat wij amateurs met een enkele antenne op een flat in Zoetermeer (PI3RAZ) half Zuid-Holland kunnen bereiken, en een gedistribueerd systeem als C2000 dat niet kan. Ik zou best graag eens wat metingen willen doen. Tot de problemen verholpen zijn dus niet bellen naar de politie na 01.30, want dan is men binnen aan het grillen…