Interoperable Radio System afgeleverd bij ISS

ARISS-logoAmateur Radio on the International Space Station (ARISS) viert de succesvolle lancering en docking van de commerciële bevoorradingsmissie SpaceX-20 naar het internationale ruimtestation ISS. Eén lading op de vlucht is het ARISS Interoperable Radio System (IORS), dat ARISS ‘het fundamentele element van het ARISS next-generation radiosysteem’ op het ruimtestation noemt.

Amateurradio is een integraal onderdeel van de ISS-missies sinds 2000. De Dragon-vrachtcapsule is op 9 maart succesvol gekoppeld aan het ruimtestation. ARISS-US afgevaardigde Rosalie White, K1STO, zei dat honderden ARRL-leden hebben bijgedragen om het IORS-project te laten slagen , en ARISS viert het 4-jarige jubileum van het IORS-project.

“ARISS is ARRL en AMSAT echt dankbaar voor hun vanaf de eerste dag co-sponsoring en ondersteuning van ARISS,” zei White. “ARISS waardeert enorm de honderden hamradio-operatoren die ARISS hebben bijgestaan ​​en financiële steun en aanmoediging hebben gestuurd. Een robuust amateurstation is onderweg om de kapotte radio in het ISS te vervangen, en tienduizenden amateurs zullen hierdoor straks genieten van een sterk ARISS-packetstation en ARISS SSTV-signalen. Bovendien zullen duizenden studenten amateurradio ontdekken en gebruiken om met een amateur-astronaut te praten. We hopen dat de trend doorzet, waar meer ARISS-leraren en lokale clubs schoolradioclubs oprichten. ” Het nieuwe systeem omvat een radio met een hoger vermogen, een verbeterde voice repeater, bijgewerkte APRS (Digital Packet Radio) en SSTV-functies (slow-scan televisie) voor zowel de Amerikaanse als Russische segmenten van het ruimtestation.

Volgens NASA Mission Control hebben de drie ISS-bemanningsleden tot een maand nodig om de ca. 2000kg vracht aan boord van de Dragon-capsule te lossen en op te bergen, en het IORS is geen prioriteit. De eigenlijke amateuruitrusting wordt geïnstalleerd in de ISS Columbus-module. Een andere IORS-unit zal later dit jaar worden gelanceerd en geïnstalleerd in het Russische segment van het ISS.

De IORS bestaat uit een op maat gemaakte JVCKenwood TM-D710GA-transceiver, een multi-voltage stroomvoorziening en verbindingskabels. Het ARISS-hardwareteam zal vier vlucht units – en in totaal 10 IORS-units – samenstellen ter ondersteuning van vluchtoperaties aan boord, training, operationele planning en hardwaretests.

ARISS-internationale voorzitter Frank Bauer, KA3HDO, zei eerder dit jaar dat toekomstige upgrades en verbeteringen aan het systeem van de volgende generatie zich in verschillende stadia van ontwerp en ontwikkeling bevinden. Deze omvatten een gerepareerd amateur-videosysteem – momenteel gepland voor lancering halverwege tot eind 2020, een L-band (uplink) repeater, een microgolf “Ham Communicator” en Lunar Gateway prototype-experiment.