Nieuwe zonnecyclus waarschijnlijk in december begonnen

Yep, flareContester, DXer en solar watcher Frank Donovan, W3LPL, zegt: “Sommigen van ons hebben al een kleine opleving waargenomen in de zonneactiviteit sinds kerstavond, toen twee zonnevlekken uit cyclus 25 — AR 2753 en AR 2754 — opdoken.

Slechts één van de daaropvolgende zonnevlekken — AR 2757 — was nog van cyclus 24. Alle zonnevlekken van de laatste 12 maanden waren relatief zwak en hadden vrijwel geen effect op de propagatie.” Donovan merkt op dat ondanks dat het begin van cyclus 25 niet aangekondigd zal worden tot ergens later dit jaar, het “hoogst waarschijnlijk” is dat de nieuwe cyclus op 24 december 2019 begonnen is.

“De volgende belangrijke gebeurtenis waar we naar uit kunnen kijken is een sterke zonnevlek uit cyclus 25, hopelijk dit jaar,” voegde hij daar aan toe.

Kan ook aan het voorjaar liggen, maar inderdaad zie ik alweer veel meer activiteit op 15, 12 en 10 meter de laatste twee weken.