Titanic signaal ontvangen in Pontllanfraith

Titanic15 april was het de 108e verjaardag van een van ‘s-werelds grootste maritieme rampen: het zinken van de Titanic

Het was die dag dat het bloed van een amateur radio enthousiasteling uit Gwent zo ongeveer bevroor.

Arthur ‘Artie’ Moore MNX pikte namelijk het noodsignaal van het geraakte schip op, duizenden kilometers verderop in de koude oceaan, in zijn huis in Gelligroes Mill, bij Pontllanfraith.

Maar niemand geloofde hem, tot een paar dagen later het nieuws van de tragedie waarbij meer dan 1500 mensen om het leven kwamen, het vasteland bereikte.

Artie Moore was toentertijd 26 jaar oud, en het signaal kwam door op zijn zelfgebouwde radiostation in de vroege ochtend van 15 april 1912.

Hij rende naar de politie om ze te informeren over de noodoproep die hij opgevangen had van de Titanic, maar ze geloofden hem niet.

Een van de noodoproepen die hij ontvangen had, was zwak, maar luidde: “CQD CQD SOS de MGY Position 41.44N 50.24W. Require immediate assistance. Come at once. We have struck an iceberg. Sinking.” CQD stond voor ‘come quickly, distress’ (die kende ik nog niet -red) en MGY was de roepnaam van de Titanic.

CQD was de uitbreiding van CQ, en werd voor noodoproepen gebruikt. Het nu gebruikelijke SOS was in die tijd net nieuw, reden waarom de Titanic – op advies van de tweede radio operator – naast CQD ook SOS gebruikte.