Radio amateur vindt nog een “Zombie satelliet”

cubesatRadio-amateur Scott Tilley, VE7TIL, uit British Columbia heeft een andere ‘zombiesatelliet’ gevonden, zoals hij ze noemt. Deze keer volgde en identificeerde hij radiosignalen van de experimentele militaire UHF communicatiesatelliet LES-5. Tilley zegt dat hij de satelliet vond in wat hij een geostationaire ‘kerkhof’-baan noemde nadat hij een gemoduleerde draaggolf op 236.7487 MHz had opgemerkt.

“De meeste zombiesatellieten zijn satellieten die niet langer onder menselijke controle staan ​​of tot op zekere hoogte zijn mislukt”, vertelde Tilley eerder deze maand aan National Public Radio (NPR). Het is niet duidelijk of LES-5 nog steeds commando’s kan ontvangen.

LES-5 is gebouwd door MIT’s Lincoln Laboratory en gelanceerd in 1967 als onderdeel van het Tactical Satellite Communication Program van het leger. De satelliet had in 1972 uitgeschakeld moeten worden, maar hij blijft werken zolang de zonnepanelen naar de zon gericht zijn. Tilley vertelde NPR dat hij geïnspireerd was door een amateur in Cornwall die in 2016 een eerdere satelliet vond – LES-1 – gebouwd door hetzelfde lab en gelanceerd in 1965. Wat Tilley intrigeerde over LES-5 was dat het misschien wel de oudste functionerende geostationaire satelliet in de ruimte is.

Nadat British Columbia vanwege de COVID-19-pandemie op slot ging, had Tilley veel vrije tijd voor zo’n zoektocht. Hij lokaliseerde LES-5 op 24 maart.

Vanuit zijn huis in Roberts Creek, British Columbia, speurt Tilley, een amateurastronoom, routinematig de lucht af naar radiosignalen van geheime objecten die in een baan om de aarde draaien. Sinds hij is begonnen, heeft hij tientallen geheime of niet-vermelde satellieten gevonden.

In 2018 zag hij, terwijl hij op jacht was naar een niet bekendgemaakt ruimtevaartuig van de Amerikaanse overheid dat verloren was gegaan tijdens een ongeluk bij de lancering, het datapatroon van IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration), een NASA-ruimtevaartuig waarvan wordt aangenomen dat deze in december 2005 is uitgevallen. De door de ontdekking verraste wetenschappers, de NASA en een andere amateur in het VK bevestigden zijn bevinding. IMAGE, gelanceerd in 2000 op een missie om het ruimteweer in de gaten te houden, bracht plasmapatronen rond de aarde in kaart.