RAZ bijeenkomsten en Corona

VirusNa de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag 6 mei zie ik in onze App groep alweer enthousiaste berichten voorbij komen als zouden we in juni weer de verenigingsavonden mogen houden. Dat enthousiasme moet ik helaas temperen, want dat is namelijk niet het geval.

Even een opsomming van de regels zoals die nu gecommuniceerd zijn:

Vanaf maandag 11 mei:

 • De scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs en de dag- en gastouderopvang gaan weer open.
 • Rij-instructeurs, diëtisten, masseurs, ergotherapeuten, kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures en opticiens mogen weer aan de slag. Ze werken op afspraak.
 • Niet-contactsporten zoals bijvoorbeeld tennis en golf kunnen weer worden beoefend. Mensen moeten thuis douchen.
 • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Vanaf maandag 1 juni:

 • Niet-medische mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer. Reizigers moeten hier zelf voor zorgen.
 • Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen weer naar school. De manier waarop wordt nog verder uitgewerkt.
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij anderhalve meter afstand tot elkaar wordt gehouden gaan weer open.
 • Dat geldt ook voor bioscopen, restaurants, cafés en culturele instellingen zoals concertzalen en theaters. Ze mogen open onder voorwaarden. Zo geldt een maximum van 30 personen (inclusief personeel). Ze moeten anderhalve meter afstand kunnen houden. Bezoekers moeten reserveren.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen, zodat er gestuurd kan worden op de anderhalve meter afstand.
 • Het kabinet streeft ernaar iedereen met corona-klachten op het virus te testen.

Als het coronavirus na deze data nog onder controle is, kan het middelbaar beroepsonderwijs volgens Rutte na 15 juni weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Vanaf woensdag 1 juli:

 • Als het virus onder controle blijft, kunnen naar verwachting de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open.
 • Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar honderd personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen.
 • Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Vanaf dinsdag 1 september

 • Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.
 • Worden alle contactsporten en binnensporten weer mogelijk voor alle leeftijden.
 • Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.
 • Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen. Dit is in Groningen en Drenthe van belang voor grote evenementen in het najaar, zoals de Zuidlaardermarkt en 4 Mijl.

Ik heb maar even het stuk gearceerd waar wij m.i. onder vallen: Verenigingskantines. Helaas, dit seizoen is verloren. In september zullen we, als er geen veranderingen meer plaatsvinden in de regels, weer bij elkaar kunnen komen.

 

4 gedachten over “RAZ bijeenkomsten en Corona”

 1. Hoi Frank,

  Ik weet niet hoeveel leden er regelmatig komen. Je kunt via teams (MicroSoft) ook een soort bijeenkomst houden voor de die-hards. Handig voor vragen over jullie zelfbouwprojecten.
  In mijn club (EMSE Stichting Embedded Systems Eindhoven) houden wij sinds de carona crisis (die in Brabant anderhalve week eerder al begon) bijeenkomsten via teams. Misschien een idee voor degene die niet kan wachten? QSL kaarten afhalen kan op deze wijze natuurlijk nog niet 😉

 2. Voor mijn club van de ontvangst van kunstmanen had ik vanochtend ook een digitale (met Zoom) bestuursvergadering en ook een bijeenkomst. Het was wel te doen, al ben ik niet laaiend enthousiast. Ondertussen is er wel wat meer van te zeggen ook. Ik ben ook deel van een klein, maar hecht en besloten clubje op de rand van politieke discussie en computerhobby. Dat wilde ik laten doorgaan. Dat vindt altijd plaats in een grote zaal waar je probleemloos meerdere meters afstand kunt houden. Dat is het punt niet. Nu staat in onze Grondwet artikel 9, dat burgers het recht hebben van bijeenkomst en vergaderen. Die grondwet wordt niet opzijgeschoven door allerlei noodverordeningen, ook al doen persconferencies met bedreigende taal van de mp en de minJus anders vermoeden. Meerdere hoogleraren recht hebben de regering deze dagen al bekritiseerd om hun schendingen van het recht. Ik heb dus maar eens gebeld met de coronavoorlichtingslijn van de overheid en gevraagd welke bepaling mij strafbaar maakt als ik besloten vergader en hoe de regering de grondwet opzij kan schuiven. Ze konden het niet zeggen. Daarmee wil ik niet zeggen dat RAZ maar moet doorgaan, zeker niet, alleen, dat er meer van te zeggen is. Of RAZ valt onder sportkantines betwijfel ik, maar ook hier: heldere communicatie in deze crisis ontbreekt.

  1. Je zou inderdaad zeggen dat de clubbijeenkomst van RAZ onder de verenigingskantines valt, met één verschil: het is een besloten bijeenkomst. Dat is dus anders dan bij de voetbalclub, daar mag iedereen naar binnen.
   Anyway, ook al zou heel eventueel een RAZ bijeenkomst wel door mogen gaan, dan kun je mss toch beter zelf beslissen dat je dat niet doet. Ik app nog wel even verder 🙂

   1. Nou – zo besloten is de bijeenkomst niet, want we kondigen juist altijd aan dat iedereen welkom is, ook als je geen VERON lid bent (en een aantal zijn dat ook niet). Daarnaast is het de verenigingskantine van de Midgetgolf en die is ook zo open als wat. Een ander probleem waar ik mee worstel is: Als we met 5 man buiten het gebouw een sigaartje staan te roken, is dat dan een ongewenste samenscholing met €400 pp bijdrage aan de staatsschuld?
    We moeten het er maar niet op gokken…

Reacties zijn gesloten.