8m update

Ierse radioclubVan de week plaatsten we al wat informatie over een nieuw 40MHz baken in Ierland. Inmiddels is er weer wat meer informatie bekend.

Het nieuwe EI1KNH-baken werkt op de frequentie 40,013 MHz en is slechts het tweede operationele amateur-baken op 8 meter ter wereld. Het werkt met 20 Watt in een omgebouwde verticale CB-antenne op een verhoogde locatie ongeveer 20 km ten zuiden van Dublin. Hoewel hij enigszins wordt geblokkeerd door lokale bergen in het westen, is de afstraling richting het VK en Europa uitstekend.

Het baken ging op 9 mei 2020 in de lucht en werd slechts twee dagen later op de 11e al gemeld door een station in het zuidoosten van Frankrijk in een Sporadische-E-opening.

In dezelfde Sporadische-E-opening maakten EI-stations met succes 40 MHz tot 50 MHz crossband-verbindingen met stations in Oostenrijk en Duitsland.

We hopen dat het nieuwe baken in heel Europa meer interesse zal wekken voor diegenen die tests willen uitvoeren op deze nieuwe VHF-band.

Meer details over het baken zijn hier te vinden … https://ei7gl.blogspot.com/2020/05/new-irish-40-mhz-beacon-now-operational.html