Kristalradio met Creditcard

creditradio800Misschien wel de makkelijkste radio om te bouwen is de kristalradio. Met een diode als detector zitten er meestal minder dan 10 onderdelen in zo’n ontwerp, en een batterij is niet nodig, omdat de energie uit het radiosignaal zelf komt. Billy Cheung besloot om een kristalradio te maken met een nogal onconventionele detector – de chip in een gewone creditcard.

Dit is mogelijk omdat de smart chip op veel creditcards een diode bevat. Het is dan een kwestie van de juiste elektroden van de creditcard aansluiten op de rest van een kristalradiocircuit en je bent klaar. Natuurlijk gaat Billy de complete uitdaging aan en bouwt de hele radio op een enkele creditcard. Andere kaarten worden gesneden om spoelvormen te maken voor het wikkelen van spoelen om een ​​variabele inductie te maken, die wordt gebruikt om de radio af te stemmen. Hierdoor is een veel mooier en dunner ontwerp mogelijk dan door een variabele condensator te gebruiken die relatief moeilijk te vinden is. Door aan de draaiknop te draaien, kan op zenders worden afgestemd en met een oordop met hoge impedantie (kristal!) luister je naar AM-radio. Oh, en vergeet een antenne niet!

Billy geeft de details voor iedereen die het ontwerp wil nabouwen, en gaat zelfs zover dat hij de spoelen in realtime wikkelt in zijn YouTube-video. Snijsjablonen en andere details zijn beschikbaar op Github. Hoewel het niet de meest nagebouwde schakeling zal zijn, aangezien het de vernieling van een creditcard vereist om de radio te bouwen, is net natuurlijk een ingenieus idee. En als de samenleving instort, hebben we allemaal een geweldige bron van diodes wanneer de geldautomaten allemaal nutteloos zijn geworden.