Raspberry Pi FUNcube satelliet telemetrie decoder nu beschikbaar

cubesatHet FUNcube-team heeft de beschikbaarheid aangekondigd van FUNcube CubeSat satelliet telemetrie-decodersoftware voor het populaire Raspberry Pi-computerbord.

De originele FUNcube-telemetriedecoder en -dashboard is ontworpen om op Windows-apparaten te draaien en het FUNcube-team heeft het telemetrie-formaat gepubliceerd in overeenstemming met de tradities en vereisten van de Amateur Satellite Service. Het team was van plan de telemetrie-decoder als open-source software ter beschikking te stellen en een implementatie op Linux te bieden, maar verschillende nieuwe missies na de oorspronkelijke FUNcube-1 vertraagden hun plannen enigszins.

Eind 2019 kreeg het team de kans om een ​​grondstation met laag vermogen / lage impact te ontwikkelen, gebaseerd op Docker-containers, voor gebruik op de Neumayer III Antarctische basis bij DP0GVN. Dit leidde ertoe dat de code zo ontwikkelden werd dat deze op een Raspberry Pi zou kunnen draaien. Duncan, 2E0GTV, heeft deze variant van de code kunnen produceren en stelt ons in staat om onze open source-inzet voor het FUNcube-project volledig te realiseren.

De Linux-implementatie is geschikt voor gebruik op Raspberry Pi-versies van 2B + tot 4 en met een FUNcube-dongle (Pro of Pro +). De software stemt een dongle af om alle drie FUNcube-compatibele satellieten te zoeken en te volgen die momenteel operationeel zijn. De telemetrie-decoder is geconfigureerd met vijf actieve decoders die gelijktijdig werken, zodat hij kan omgaan met situaties waarin meer dan één van de satellieten tegelijkertijd ontvangen wordt.

De decoder en warehouse-uploader werken als een Docker-container en voor het gemak zijn er shell-scripts beschikbaar om de container in een van de twee modi te starten:

• “Interactieve modus” is wanneer de telemetriedecoder op de voorgrond werkt. Zodra FUNcube-compatibele telemetrie wordt ontvangen, worden de overeenkomstige hex-gegevens op het terminalscherm weergegeven.

• Met “Achtergrondmodus” kan de telemetriedecoder als Docker-image op de achtergrond worden uitgevoerd, waar het net als elke andere achtergrondservice op Linux werkt. In deze modus kan de telemetriedecoder automatisch opnieuw worden opgestart na het uitschakelen of opnieuw opstarten van de Raspberry Pi, waardoor deze geschikt is voor gebruik op afstand.

* Beide modi zullen, indien verbonden met internet, de ontvangen gegevens uploaden naar het FUNcube Data Warehouse en de totalen zullen op de normale manieer op de rankingpagina worden weergegeven.

* Uploaden naar het warehouse vereist online registratie bij het FUNcube Data Warehouse.

Alle code voor de telemetriedecoder en de scripts om de Docker-images te bouwen, worden nu online gepubliceerd onder een GPL Open Source-licentie op het FUNcube-Dev GitHub-account
https://github.com/funcube-dev

Daarnaast is het mogelijk om een voorgeprogrammeerde microSD card voor de Pi te kopen van de AMSAT-UK shop op
https://shop.amsat-uk.org/

Volledige instructies kunnen gedownload worden op
https://tinyurl.com/RPi-FUNcube-Decoder

FUNcube Data Warehouse
http://warehouse.funcube.org.uk/missions