Russisch-Oekraïnse radio-oorlog duurt voort.

iaruDe nieuwsbrief van het International Amateur Radio Union Region 1 Monitoring System (IARUMS) meldt dat de Russisch-Oekraïense radio-oorlog, die al sinds jaren woedt op 7055 kHz LSB (maar ook op 7050 of 7060 kHz) een nieuw escalatieniveau bereikte in mei.

“Bijna elke dag hoorde je de meest massale wederzijdse beledigingen en agressieve, provocerende haat-rapmuziek in het Russisch”, zei nieuwsbriefredacteur en IARUMS Region 1-coördinator Peter Jost, HB9CET, in de mei-editie van de nieuwsbrief. “Bovendien zagen we van tijd tot tijd beledigende symbolen (bijvoorbeeld doodshoofden) in de waterval.”

Jost zei dat de daders zich in het grensgebied van Oost-Oekraïne met de Russische Federatie bevinden.

In mei verscheen een digitale stoorzender, met interferentie tijdelijk tot ongeveer 12 – 15 kHz breed. ‘IARUMS heeft geen middelen om deze radio-oorlog te stoppen’, schreef Jost. ‘Alleen nationale autoriteiten kunnen iets doen met internationale klachten.’ De Deutscher Amateur Radio Club (DARC) intruder watch heeft een officieel rapport over de interferentie ingediend bij BNetzA, de Duitse telecommunicatieregelgever, meldde de nieuwsbrief. Die zijn doorgaans zeer voortvarend met het indienen van klachten bij de regelgevers van de storing veroorzakende landen, maar de vraag is of Rusland en Oekraïne zich daar iets van aan zullen trekken.