Uitschakelen Engelse analoge radio uitgesteld tot 2032

ouderadio'sDe grote uitschakeling van de Engelse analoge radiozenders is opnieuw vertraagd: AM- en FM-stations zullen nog tien jaar beschikbaar zijn op oude apparaten, aangezien de omschakeling van analoog naar digitaal wordt uitgesteld tot 2032

Paul Revoir schrijft in de Daily Mail: Radiofans zullen tot 2032 kunnen blijven luisteren naar FM- en AM-radiostations op oudere apparaten in auto’s en thuis, zo kondigden ministers gisteren aan.

Nieuwe wetgeving betekent een nieuwe vertraging bij het schrappen van het analoge signaal.

Mediaregulator Ofcom verlengt alle commerciële analoge licenties – die in 2022 zouden aflopen – voor nog eens tien jaar.

Bijna 60 procent van al het radio luisteren gebeurt nu digitaal, maar analoog heeft nog steeds een loyaal luisterpubliek van miljoenen die afstemmen op FM en AM.

Analoog zou al in 2015 worden uitgeschakeld, maar dit werd opgeschort als gevolg van een langzamer dan verwachte aanvaarding van digitale radio.

Een omschakeldatum zou dan worden bekeken zodra digitaal de helft van al het luisteren voor zijn rekening nam – een beoogd doel in 2018.

De aankondiging van gisteren kwam nadat de regering moest beslissen wat ze moest doen wanneer een aantal nationale analoge licenties, waaronder die voor Classic FM en TalkSport, in 2022 aflopen.

De ministers laten Ofcom de analoge licenties met nog eens tien jaar verlengen – als de stations ook op digitale radio uitzenden.

De wijzigingen hebben alleen betrekking op analoge commerciële radiodiensten, aangezien voor digitale radio verschillende regelingen gelden. De radiostations van de BBC zijn niet aan de regels onderworpen.

Minister van Media John Whittingdale zei: ‘Nu we een steeds digitalere wereld binnengaan, zorgen we ervoor dat het licentielandschap voor radio eerlijk en up-to-date is en dat het publiek kan genieten van een breed scala aan kwalitatief hoogwaardige stations.

‘De stap van vandaag zorgt ervoor dat loyale luisteraars van gekoesterde FM- en AM-radiodiensten, zoals Classic FM, Absolute Radio en TalkSport, het komende decennium kunnen blijven luisteren naar hun geliefde stations.

We zullen binnenkort onze aandacht richten op het bieden van vergelijkbare langetermijnzekerheid om de toekomstige groei van digitale radio te ondersteunen. ‘

De regering zei dat de stap ‘de langetermijnlicentieovereenkomsten voor FM- en AM-radiodiensten verduidelijkt’ naarmate de transitie naar digitale radio voortschrijdt.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8485629/Radio-fans-listen-FM-decade-digital-switchover-off.html