Illegale uitzendingen in de 144MHz satelliet band

DARC logoDe Duitse amateurvereniging DARC meldt dat er illegale uitzendingen plaatsvinden in het 144 MHz satelliet segment van de 2m primaire amateur radio toewijzing.

In het bereik van 144,010 MHz tot 144,020 MHz worden illegaal werkende zenders steeds vaker gebruikt als “watervitalisatoren” of “waterbekrachtigers” (klinkt als een hoog Jomanda gehalte). De fabrikant specificeert 144.015 MHz als de zendfrequentie in zijn productbeschrijving.

De afdeling DARC EMC vraagt ​​nadere informatie met locatie-informatie over opvallende signalen in dit frequentiebereik, ter voorbereiding op collectieve klachten.

De apparaten genereren blijkbaar velden met een aanzienlijke veldsterkte en een groot bereik. De signalen verschijnen steeds vaker ’s ochtends of ’s avonds. De illegale zenders zijn doorgaans 5 tot 60 minuten actief (gehele veelvouden van 5 minuten). Het signaal is over het algemeen zeer stabiel in frequentie, maar vertoont af en toe kortetermijnfluctuaties tot enkele 100 Hz. Verder wordt de draaggolf niet gemoduleerd.

Het frequentiebereik van 144.000 MHz tot 146.000 MHz is toegewezen aan de amateurradioservice in Duitsland als de belangrijkste exclusieve gebruiker (en niet alleen in Duitsland).

Een video van de storing die door deze apparaten wordt veroorzaakt en een kaart met enkele van de tot dusver in Duitsland ontdekte gevallen zijn te zien op

https://www.darc.de/der-club/referate/emv/