200 jaar elektromagnetisme

Yagi antenneDit jaar is het elektromagnetisme 200 jaar oud. In 1820 observeerde de Deense natuurkundige Hans Christian Oersted (1777 – 1851) tijdens een lezing de afbuiging van een kompasnaald door een stroomvoerende draad en ontdekte zo het magnetische effect van de elektrische stroom.

Hiermee bewees Oersted dat elektriciteit en magnetisme echt bij elkaar horen. Hij erkende onmiddellijk het belang van het verbinden van de twee fenomenen en bracht de ontwikkeling van elektriciteit en elektrotechniek op gang met de publicatie van zijn bevindingen.

Op 21 juli 1820 demonstreerde Oersted zijn observatie aan een bijeenkomst van hoogstaande natuurwetenschappers in Parijs en schreef hij zijn bevindingen op. Uit zijn onderzoeksresultaten over elektromagnetisme ontwikkelde zich op zijn beurt de theorie van elektriciteit en elektrotechniek en talloze daarop gebaseerde toepassingen (radio en televisie, elektronica, computers, amateur- en mobiele radio enz.), die onze samenleving in de loop van de tijd fundamenteel hebben veranderd.
De fysieke eenheid van magnetische veldsterkte (afgekort met het eenheidssymbool Oe) werd tot 1970 naar Oersted genoemd. Eind vorige eeuw werden veel “vreemde” eenheden teruggebracht tot meer aan elkaar gerelateerde eenheden. De Oe werd vervangen door de eenheid Ampère per meter (A/m) en de letter die erbij hoort is H. Een ouderwetse Oe ≈ 79,5775 A/m.