FCC legt Hobbyking 3 miljoen dollar boete op

FCCDe FCC heeft een Forfeiture Order (FO) uitgevaardigd waarin HobbyKing (leverancier van o.a. drone onderdelen) wordt verzocht een boete van $ 2.861.128 te betalen voor het op de markt brengen van drone-zenders die niet voldoen aan de FCC-regels.

Een FCC Enforcement Bureau-onderzoek kwam gedeeltelijk voort uit een ARRL-klacht uit 2017 dat HobbyKing drone-zenders verkocht die op amateur- en niet-amateurfrequenties werkten, en in sommige gevallen op de markt bracht als amateurradioapparatuur. De FO bevestigt de geldboete die wordt gevraagd in een FCC-“kennisgeving van schijnbare aansprakelijkheid” (NAL) van juni 2018. De FCC zei dat uit haar onderzoek is gebleken dat tientallen apparaten die door het bedrijf op de markt worden gebracht, in niet-geautoriseerde radiofrequentiebanden uitzenden en in sommige gevallen met buitensporige vermogens werken. “Dergelijke onwettige uitzendingen kunnen interfereren met belangrijke overheids- en openbare veiligheidsdiensten, zoals luchtvaartsystemen”, zei de FCC. “We hebben de reactie van HobbyKing op de NAL volledig overwogen, die geen feiten betwist en alleen een verscheidenheid aan juridische argumenten bevat, waarvan we er niet één overtuigend vinden ”, zei de FCC in de FO. “We nemen daarom de boete van $ 2.861.128, zoals voorgesteld in de NAL, aan.”

De FCC wees er in de FO op dat ze eerder duidelijk heeft gemaakt dat “voor in de amateurradiobanden werkende apparaten geen autorisatie vereist is voordat ze in de Verenigde Staten worden geïmporteerd, maar voor apparaten die in andere banden werken, waaronder de CB-band, goedkeuring door de Commissie noodzakelijk is. ” Uit het FCC-onderzoek bleek dat 65 modellen van door HobbyKing op de markt gebrachte apparaten FCC-certificering hadden moeten hebben.

HobbyKing reageerde op de NAL en beweerde de 65 modellen die de FCC had geïdentificeerd niet langer op de markt te brengen, maar beloofde alleen “haar best” te doen om geen andere niet-conforme RF-apparaten op de markt te brengen. “HobbyKing heeft de voortdurende verplichting om alleen radio-apparatuur op de markt te brengen die naar behoren is geautoriseerd”, aldus de FCC. “We herinneren HobbyKing er daarom aan dat het op de markt brengen van niet-conforme radio-apparaten kan leiden tot verdere aanzienlijke verbeurdverklaring.”

HobbyKing heeft 30 dagen de tijd om de boete te betalen. Doen ze dit niet, dan wordt de zaak voor incasso doorverwezen naar het Ministerie van Justitie.