Zonnecyclus 25 komt tot leven

Yep, flareEr is geen twijfel meer mogelijk. Zonnecyclus 25 komt tot leven. Vandaag (4 augustus) verscheen er een nieuwe zonnevlek, knetterend van uitbarstingen en deze kan worden toegevoegd aan een reeks actieve regio’s uit de nieuwe cyclus, verspreid over de zon.

Is het zonnevlekkenminimum nu voorbij? Meer lees je op de berichtgeving van vandaag op Spaceweather.com.

De nieuwe zonnevlek AR2770 heeft twee donkere kernen (elk ongeveer zo groot als Mars) en knettert van de kleine B-klasse zonnevlammen. Het potentieel voor nog sterkere uitbarstingen zal de komende dagen duidelijk worden naarmate de zonnevlek zich naar de aarde draait, waardoor de magnetische complexiteit ervan vollediger wordt onthuld.

Actieve regio’s van zonnecyclus 25 liggen nu verspreid over het noordelijk halfrond van de zon. Dit zijn plaatsen waar magnetische velden intensiveren, waardoor eilanden van magnetisme op het oppervlak van de zon ontstaan.

In het geval van vlekken AR2769 en AR2770 zijn de velden voldoende geïntensiveerd om donkere kernen te vormen, dat wil zeggen zonnevlekken. Een paar dagen geleden had AR2768 ook zichtbare zonnevlekken.

Het verschijnen van zoveel actieve regio’s tegelijk is een duidelijk teken dat zonnecyclus 25 aan kracht wint. Dat betekent echter niet dat het minimum voorbij is. Dit zijn slechts ‘starterszonnevlekken’, pipsqueaks vergeleken met de kolossen die worden verwacht wanneer zonnecyclus 25 over een paar jaar zijn hoogtepunt bereikt. De zonneactiviteit blijft waarschijnlijk nog wel even laag ondanks deze stijging van het aantal zonnevlekken.