Eerste verbinding in de 725GHz amateurband

schotelOp 20 juli maakten Michael, DB6NT, en zijn QSO-partner Andreas, DB2NP, een allereerste verbinding op 725 GHz over een afstand van 20 meter.

Om 12:30 UTC wisselden ze 529 rapporten uit. De luchttemperatuur was 25 ° C, de relatieve vochtigheid 51% en het dauwpunt 13,7 °. Deze voorwaarden komen overeen met een trajectdemping van 288 dB per kilometer. Er geldt een vergelijkbare demping voor een EME-verbinding op 10 GHz – maar dan wel met een signaalafstand van 700.000 km… De verbinding werd gedocumenteerd in twee video’s op YouTube [1, 2].

In een nieuwe reeks tests twee dagen later verhoogden de OM’s de afgelegde afstand tot 42 m. Maar hoe kwamen deze pogingen op 725 GHz tot stand? DB6NT beschrijft het als volgt: “Nadat ik mijn tweede 241 GHz-station had voltooid, vroeg ik me af of de harmonischen van het transmissiesignaal nog te horen waren. Ik keek toen naar de toewijzing van de amateurradiofrequentie voor de banden boven 300 GHz. Het viel me op dat de derde harmonische van 241 GHz in het bereik van 711 tot 730 GHz valt, wat toegestaan is voor amateurradio.” En hij vervolgt: “725 GHz is niet echt een goede band om op uit te zenden, maar het is een technische uitdaging op zich. Dat blijkt al uit het feit dat de openingshoek van de antennes ruim onder de één graad ligt. Voor de winter zijn verdere tests bij droog en koud weer gepland om de afstand van 42 m verder te vergroten.”

Ik vraag me serieus af hoe je op dat soort frequenties nog metingen kunt doen. En wat de demping van je probe is als je die aan de 725GHz knoopt. Daar zal vast geen RG58 tussen zitten. Dat ze zich nog druk maken over het legaal zijn van de 725GHz band. Ik denk niet dat je uitgepeild wordt door de Radiocontroledienst met een trajectdemping van 288dB/km…

Links:
[1] https://www.youtube.com/watch?v=iXSuJN0LVwQ
[2] https://www.youtube.com/watch?v=gJsHpALTzNk