Radioamateur aangehouden voor spionage

vakantieEen buitengewone zaak werd behandeld door de politie van Rhodos, waarbij een Duitse toerist werd gearresteerd op verdenking van spionage nadat er zogenaamde spionage apparatuur in zijn auto gevonden was.

In een periode die toch al gevoelig ligt tussen Griekenland en Turkije en waarbij al verhoogde waakzaamheid geldt, werd op Rhodos een Duitse toerist gearresteerd wegens het overtreden van wet 4070/12 “regulering van elektronische communicatie, vervoer, openbare werken en andere bepalingen”.

In dit geval werd de 51-jarige Duitse staatsburger in de nacht van 9 augustus 2020 om 22.30 uur gearresteerd. De politie van het sub-directoraat Veiligheid van Rhodos bracht de verdachten over vanuit Tholos, waar hij een Suzuki-auto had gehuurd en bestuurd.

Hierin vonden ze na onderzoek een CG3000-antenne met twee bundels kabels erop aangesloten, een witte antenne met het opschrift wwwDX-WlRE.de mini 10m / 2018 / II, een YAESU MUSEN CO LTD draadloze set met nummer FT-891, een dc verteiler elektronisch apparaat en een BENQ JOYBOOK S73 SERIES laptop zonder vergunning van een bevoegde autoriteit, die werden gevoed en bediend door de auto-accu.

Zelf heeft hij, gisteren (10/8) voor de rechtbank zijn excuses aangeboden, en verklaard dat hij op vrijdag 7 augustus alleen op het eiland was aangekomen, een auto had gehuurd in Tholos waarin hij ook sliep en dat hij van plan was om gisterochtend om 11:15 naar huis zou gaan.

Hij verklaarde ook dat hij een legale amateurradiovergunning heeft en dat hij, omdat hij geen apparatuur op Rhodos heeft, met zijn radio en apparatuur overgekomen was en gedurende de twee dagen van zijn verblijf gesproken heeft met ongeveer 250 andere radioamateurs, voornamelijk uit Duitsland en op frequenties die wettelijk aan hem zijn toegewezen voor dit doel.

De voorzitter van de rechtbank vroeg zich af wat voor soort vakantie dit is, maar was van mening dat er onvoldoende bewijs was voor de subjectieve aard van de overtreding, ofwel de beschuldiging van spionage.

Rhodos is een van de eilanden die geclaimd wordt door Turkije en ligt slechts een tiental kilometers van het Turkse vasteland. Daardoor is de beveiliging op het eiland behoorlijk scherp. Soms verdient het aanbeveling om even te kijken waar je je radio mee naar toe sleept…