144MHz DATV experiment een succes

VERONVERON meldt dat het experiment om radioamateurs aan te moedigen Digital Amateur Television (DATV) te gebruiken in de 144 MHz-band een succes was.

Op 14 juli verscheen op de website van VERON het eerste bericht met de aankondiging van het 2m DATV-experiment. Met de hashtag #NotMoreOfTheSame werd de radioamateur uitgenodigd om out of the box te denken.

Het Agentschap Telecom (AT) geeft aan dat de amateurbanden er zijn om experimenteel radio-onderzoek te doen en dat ze Technologie Neutraal zijn. Als er iets is bewezen, is het dat DATV in de 2 meter band werkt en goede resultaten oplevert.

In aanloop naar het 2m DATV Experiment werd al snel duidelijk dat de software om de beelden te decoderen, SDRAngel, anders werkt dan verwacht. Er zit ook een imperfectie in de software. Om de software te laten decoderen, is het soms nodig om een ​​tijdelijke wijziging aan te brengen. Zoals het wijzigen van de bandbreedte of frequentie. Dus PE1ITR, Rob heeft snel een instructievideo gemaakt en deze gedeeld op het VERON YouTube-kanaal.

Het kwam allemaal een beetje langzaam op gang, maar uiteindelijk schreven 19 deelnemers zich van tevoren in. Maar alleen al via de website https://dxspot.batc.org.uk/ waren 27 deelnemers aanwezig. Dit ongeacht alle luisterende amateurs die hebben deelgenomen.

DXspot van de BATC-website werd door de deelnemers gebruikt als talkback-kanaal. Tijdens dit experiment werden twee frequenties, 144.600 MHz en 145.300 MHz, gebruikt om overlast voor de andere gebruikers op de band te minimaliseren. Het experiment was ook beperkt tot een duur van 4 uur (12:00 – 16:00 UTC).

Alle radioamateurs worden hierbij uitgenodigd om hun bevindingen van het 2m DATV Experiment naar datv-experimentveron.nl te sturen. Als alle gegevens zijn verzameld en verwerkt, zal VERON over het experiment rapporteren in het tijdschrift Electron. Degenen die aan dit experiment hebben deelgenomen, willen graag een vervolg doen.