Eerste deel nieuwe amateur radio in ISS geïnstalleerd

ARISS-logoHet ARISS-team is verheugd aan te kunnen kondigen dat de installatie en het inregelen van het eerste deel van het radiosysteem van de volgende generatie is voltooid en dat er nu al amateurradio-operaties mee plaatsvinden.

Dit eerste deel, genaamd het InterOperable Radio System (IORS), werd geïnstalleerd in de Columbus module van het International Space Station. Het IORS vervangt het Ericsson-radiosysteem en de packet module die oorspronkelijk op 26 juli 2000 waren gecertificeerd voor ruimtevluchten.

De eerste ingebruikname van het nieuwe radiosysteem is in FM crossband repeater-modus met een uplink-frequentie van 145,99 MHz met een subaudio toon van 67 Hz en een downlink-frequentie van 437,800 MHz. De systeemactivering werd voor het eerst waargenomen om 01:02 UTC op 2 september. Speciale operaties zullen verder worden aangekondigd.

Het IORS werd op 6 maart 2020 gelanceerd vanuit het Kennedy Space Center aan boord van de SpaceX CRS-20 bevoorradingsmissie. Het bestaat uit een speciale, voor gebruik in de ruimte gemodificeerde JVC Kenwood D710GA transceiver, een door ARISS ontwikkelde multi-voltage voeding en verbindingskabels. Het ontwerp, de ontwikkeling, de fabricage, het testen en de lancering van het eerste IORS was een ongelooflijke vijfjarige technische prestatie van het ARISS-hardwarevrijwilligers-team. Het zal nieuwe, opwindende mogelijkheden mogelijk maken voor radio amateurs, studenten en het grote publiek. Mogelijkheden zijn onder meer een radio met een hoger vermogen, spraakrepeater, digitale pakketradio (APRS) -mogelijkheden en een Kenwood VC-H1 slow scan televisie (SSTV) -systeem.

Het tweede deel van het IORS ondergaat momenteel vluchtcertificering en wordt later gelanceerd voor installatie in de Russische servicemodule. Dit tweede systeem maakt dubbele, gelijktijdige werking mogelijk (bijv. Spraakrepeater en APRS-packet), wat verschillende mogelijkheden biedt voor radioamateurs. Het biedt ook on-orbit redundantie om continue werking te garanderen in het geval van een IORS-componentstoring.

De ontwikkelingsinspanningen voor de volgende generatie gaan door. Voor het IORS worden onderdelen aangeschaft en in totaal worden tien systemen gemaakt ter ondersteuning van vluchten, extra vluchtonderdelen, grondtesten en astronautentraining. Volgende generatie radiosysteemelementen omvatten een L-band repeater-uplink-mogelijkheid, momenteel in ontwikkeling, en een vlucht Raspberry-Pi, genaamd “ARISS-Pi”, die nog maar net aan het begin van de ontwerpfase staat. De ARISS-Pi belooft operationele autonomie en verbeterde SSTV-prestaties.

ARISS wordt bijna volledig gerund door vrijwilligers en met behulp van genereuze bijdragen van ARISS-sponsors en individuen. Donaties aan het ARISS-programma voor hardware-ontwikkelingen, operaties, onderwijs en administratie van de volgende generatie zijn welkom – ga naar https://www.ariss.org/donate.html om bij te dragen aan deze inspanningen.