WSJT-X Beta Release introduceert digitale protocollen voor de LF en MF banden

Digitale troepDe nieuwste bètaversie van de WSJT-X digitale softwaresuite bevat digitale protocollen die speciaal zijn ontworpen voor communicatie op LF- en MF-banden, zoals 2200 meter en 630 meter, en de ontwikkelaars zeggen dat tijdens de eerste paar maanden van testen “vele malen” intercontinentale verbindingen zijn gemaakt op die banden.

De nieuwe protocollen FST4 en FST4W zijn opgenomen in WSJT-X versie 2.3.0-rc1 (release candidate 1). FST4 is voor tweewegcontacten, terwijl FST4W bedoeld is voor WSPR-uitzendingen in “quasi-beacon”-stijl. Beide modi bieden een scala aan opties voor T/R-uitzendwindows en drempeldecoderingsgevoeligheden die tot ver in het bereik van –40 dB reiken, aldus ontwikkelaars.

“Op deze banden zijn de fundamentele gevoeligheden beter dan bij andere WSJT-X-modi met hetzelfde uitzendwindow, waarbij ze de theoretische limieten voor hun informatiedoorvoersnelheid benaderen”, zei het WSJT-X-ontwikkelingsteam bij de release van versie 2.3.0-rc1. De ontwikkelaars zeggen: “FST4 en FST4W vereisen geen strikte, onafhankelijke tijdsynchronisatie en fasevergrendeling zoals bij EbNaut,” een protocol voor VLF- en LF-communicatie.

Het ontwikkelteam van WSJT-X zegt dat operators die bekend zijn met de softwaresuite het gebruik van FST4 en FST4W eenvoudig zullen vinden. “De meeste bedieningselementen op het scherm, auto-sequencing en andere functies gedragen zich als in andere modi”, aldus de ontwikkelaars. “Bedieningsconventies op de LF- en MF-banden maken het handig om extra gebruikersmogelijkheden te hebben om het actieve frequentiebereik in te stellen dat door de decoder wordt gebruikt.”

De nieuwe modi maken gebruik van 4-GFSK-modulatie en delen gemeenschappelijke software voor het coderen en decoderen van berichten. FST4 biedt T/R-windows van 15, 30, 60, 120, 300, 900 en 1.800 seconden, terwijl FST4W de windows weglaat die korter zijn dan 120 seconden. Namen van submodes, zoals FST4-60 en FST4W-300, geven de lengte van het window in seconden aan.

Bericht-payloads bevatten ofwel 77 bits – zoals in FT4, FT8 en MSK144 – of 50 bits voor de WSPR-achtige berichten van FST4W. De berichtindelingen die aan de gebruiker worden gepresenteerd zijn vergelijkbaar met die in de andere 77-bits en 50-bits modi in WSJT-X. Voorwaartse foutcorrectie gebruikt een LDPC-code (low-density parity check) met 240 informatie- en pariteitsbits. Uitzendingen bestaan ​​uit 160 symbolen: 120 informatiedragende symbolen van elk twee bits, afgewisseld met vijf groepen van acht vooraf gedefinieerde synchronisatiesymbolen.

Drempelgevoeligheid (SNR in een bandbreedte van 2500 Hz, wat een 50% kans op decodering oplevert) werd gemeten voor elke submodus met behulp van simulaties over het additieve witte Gaussiaanse ruiskanaal (AWGN). Net als bij andere recentelijk ontwikkelde modi in WSJT-X, kan een functie genaamd a priori (AP) -decodering de gevoeligheid verbeteren met verschillende extra decibels, aangezien informatie wordt verzameld tijdens een standaard minimaal contact of FST4W-verbinding.

“Houd er rekening mee dat dit zeer smalbandige modi zijn; Om de gevoeligheden in de tabel te bereiken, moeten oscillator-drifts en pad-geïnduceerde Dopplerverschuivingen binnen het volledige uitzendwindow kleiner zijn dan de toonafstand ”, aldus de ontwikkelaars.

WSJT-X versie 2.3 biedt 12 verschillende protocollen: FST4, FT4, FT8, JT4, JT9, JT65, QRA64, ISCAT, MSK144, WSPR, FST4W en Echo. De eerste zeven zijn ontworpen voor het maken van betrouwbare verbindingen onder zwakke signaalcondities en gebruiken een vrijwel identieke berichtstructuur en broncodering.

De WSJT-X 2.3 User Guide en de Release Notes bevatten aanvullende informatie.