Vermiste kinderen gevonden dankzij amateurs

PMRIn de late namiddag van 16 september ontving de politie in Post Falls, Idaho een noodoproep waarin gemeld werd dat twee kinderen – 9 en 11 jaar oud – gedurende ongeveer een uur vermist waren vanuit een flatgebouw in Post Falls.

Zoals de Amerikaanse amateurradiovereniging ARRL op haar website schrijft, waren de twee de deur uit om in de buurt te spelen met portofoons van de Family Radio Service (FRS) – vergelijkbaar met de in Europa goedgekeurde PMR-porto’s. Verschillende patrouillewagens werden het gebied in gestuurd om de vermiste mensen te zoeken.

De aanvankelijke zoektocht was gericht op een gebied tot twee mijl van het huis van de kinderen. Volgens informatie van getuigen gebruikten de twee waarschijnlijk FRS-kanaal 1 (462,5625 MHz). Een agent keerde terug naar het hoofdbureau van politie om wat FRS-radio’s op te halen voor het geval ze de kinderen konden horen praten. Rechercheur Neil Uhrig, K7NJU, had ook het idee om naar FRS-kanaal 1 te luisteren met zijn VHF / UHF-handradio, maar kon dit kanaal niet op zijn apparaat instellen zonder een handleiding (Echt. Een amateur die zijn porto niet in kan stellen zonder handleiding… -red). Hij was echter wel in staat om het Northwest Traffic Net (NWTN) te ontvangen, dat om 18.30 uur lokale tijd was begonnen op de lokale 2-meter repeater. Dus meldde hij zich bij de netcontrol KJ7MUA, legde de situatie van de vermiste personen uit en vroeg of deelnemers aan het net in het Post Falls-gebied met FRS-ontvangstopties konden uitluisteren naar de jongeren. Aangenomen werd dat, gezien het beperkte bereik van de FRS-radio’s, alleen stations in de buurt van de vermiste jongeren ze zouden horen.

Niet lang na 19.00 uur meldde Jim Hager aan KJ7OTD dat hij kinderen hoorde praten op FRS-kanaal 1, waarna de teams naar het nieuwe zoekgebied werden gedirigeerd. Korte tijd later werden de twee vermiste personen gevonden en weer naar huis gebracht. Rechercheur Neil Uhrig, K7NJU, zei dat het opmerkelijke van het incident was dat de kinderen zich op enige afstand van het oorspronkelijke zoekgebied bevonden, in de tegenovergestelde richting van waar ze werden verwacht. Maar dankzij de steun van de radioamateurs waren de vermiste kinderen snel teruggevonden.