Ofcom stelt nieuwe licentievoorwaarden voor

ofcom logoOfcom, de Engelse versie van het AT, heeft het advies van veel hoog aangeschreven organisaties genegeerd en gaat door met onnodige wijzigingen in licenties voorstellen die een aanzienlijke bureaucratische last voor licentiehouders zullen opleveren.

Radioamateurs zijn al meer dan een eeuw actief, maar in al die tijd kan Ofcom geen enkel gezondheidsprobleem noemen dat het gevolg is van de EMF van een station. Het is volkomen onverklaarbaar waarom Ofcom deze voorschriften aan radioamateurs zou willen opleggen.

In het consultatiedocument zegt Ofcom “straffen voor het overtreden van een spectrumvergunning kunnen een onbeperkte boete en/of gevangenisstraf van maximaal 51 weken in Engeland en Wales (of 6 maanden in Schotland en Noord-Ierland) omvatten.”

Ofcom houdt nu een openbare raadpleging over de implementatie van de nieuwe licentievoorschriften die van toepassing zullen zijn op elke licentie die meer dan 10 watt EIRP toestaat, wat alle amateurlicenties omvat. En let wel: er staat EIRP, en dat is 2.15dB meer dan dBd. We hebben het dus over 6W in een antenne met 0dB versterking, zoals een dipool of een GP…

Wat houdt het voorstel in? Dat je als zendgemachtigde moet kunnen aantonen dat de door jou opgewerkte veldsterkte een bepaalde drempel in de publieke ruimte niet overschrijdt. Dus: als jij een antenne op je dak hebt, moet je aan kunnen tonen dat de veldsterkte op het trottoir voor je huis onder een bepaalde waarde blijft. Dat moet via berekeningen en/of metingen, voor alle antennes die je hebt en voor de frequenties die je gebruikt. Je kunt je voorstellen dat dat een behoorlijk karwei is, wellicht voor interpretatie vatbaar en dus met het risico dat je een boete of zelfs gevangenisstraf krijgt. Amateurs in Engeland hebben tot 5 november om te reageren op dit voorstel, maar je kunt je voorstellen dat de verontwaardiging groot is. We volgen deze poging tot ontmoediging van zendamateurisme in het Verenigd Koninkrijk op de voet…