Radio Amateur hoort Mars Reconnaissance Orbiter

MarsVolgens een melding op Spaceweather.com heeft Scott Tilley VE7TIL uit het Canadese British Columbia een signaal ontvangen van de NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die slechts 274 kilometer boven het oppervlak van de rode planeet vliegt. Het signaal was een X-band draaggolf zonder data of telemetrie informatie.

“Het doel van die draaggolf is Doppler tracking,” verklaart Tilley. “De snelle veranderingen in de toon van het signaal worden veroorzaakt door het snelheidsverschil tussen de satelliet en de waarnemer.” Hij gebruikte een zelfgemaakte satellietschotel om de orbiter te kunnen horen.

Tilley heeft lol in het opsporen van signalen van “dode” satellieten, zombie satellieten en spionage satellieten, maar de MRO was voor hem een first. “Het signaal van de MRO is zwak, maar het is een van de sterkere signalen uir de Mars banen,” zei hij. “Het ruimteschip heeft een grote schotel antenne die gebruikt wordt als relais voor andere Mars missies. Door de nabijheid van Mars dezer dagen was het de perfecte tijd om het te proberen.”

In 2018 zag Tilley de “signature” van de Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration (IMAGE), een NASA ruimteschip waarvan men dacht dat deze in 2005 overleden was. Die ontdekking verraste ruimtewetenschappers op aangename wijze.