Oezbekistan krijgt 5MHz

5mhz_logoInformatie afkomstig van Fedor, UK9AA, van de radioamateurs van Oezbekistan, maakt duidelijk dat toestemming is verkregen voor Oezbeekse licentiehouders van categorie 1 om te werken in de nieuwe WRC-15 Amateur 60m secundaire toewijzing van 5351,5 – 5366,5 kHz met een maximaal vermogen van 100W .

Voordien kon Fedor in 2014 een speciale individuele vergunning krijgen van de regulator, waarmee hij zijn eerste 5 MHz QSO maakte in 2015. Hij gelooft dat hij de eerste in de GOS-regio was die een vergunning voor 60m ontving.

Overigens leuk om te zien dat de Russen fel tegenstander van het gebruik van 5MHz waren, wat ook de aanleiding was tot het beperkte vermogen dat de meeste landen mogen gebruiken (15W), en dat nu Oezbekistan, lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (voormalige Russische lidstaten) nu permissie geeft voor het gebruik van 100W…