Amateurradio in ISS defect

ARISS-logoAmateurradio op het International Space Station (ARISS) en zijn partners zijn bezig met het oplossen van een storing in het NA1SS-amateurstation aan boord in de ISS Columbus-module. Het probleem lijkt echter niet bij de radioapparatuur in Columbus te liggen.

ARISS realiseerde zich het probleem toen een contact met een school in Wyoming, tussen ON4ISS on Earth en astronaut Mike Hopkins, KF5LJG, bij NA1SS, moest worden afgebroken toen er geen downlink-signaal werd gehoord.

“Vandaag was een moeilijke voor ARISS”, begon ARISS-International voorzitter Frank Bauer, KA3HDO, op 28 januari in een bericht aan het ARISS-team. Bauer legde uit dat tijdens een ruimtewandeling op 27 januari buitenbekabeling op de ISS Columbus-module zou worden geïnstalleerd, waarbij de huidige coax-voedingslijn die 11 jaar geleden was geïnstalleerd, werd vervangen door een andere die was gebouwd door de European Space Agency (ESA) en Airbus. Deze bevatte twee extra RF-connectoren ter ondersteuning van de inbedrijfstelling van het Bartolomeo payload-hostingplatform dat afgelopen lente op Columbus was geïnstalleerd.

“Op 26 januari, voorafgaand aan de EVA [extravehiculaire activiteit], werd ons Columbus radiosysteem van de volgende generatie uitgeschakeld en werd de ISS-interne coaxkabel naar de antenne losgekoppeld van de ARISS-radio als een veiligheidsmaatregel voor de EVA,” zei Bauer. Tijdens de ruimtewandeling verving een externe coax-voedingslijn met vier connectoren een kabel met twee RF-aansluitingen.

“Deze wijziging is aangebracht om ESA in staat te stellen ARISS en drie extra klanten op Bartolomeo aan te sluiten, in vergelijking met ARISS en een extra RF-klant”, legt Bauer uit.

Toen de ruimtewandeling voltooid was, herstartte de bemanning van het ISS het amateurradiostation van het ISS op 28 januari, maar er werden geen downlinkrapporten gehoord over de voice repeater of het automatische pakketrepeatersysteem (APRS). Tijdens een gepland schoolcontact om 1746 UTC werd ook geen downlink-signaal gehoord en moest de poging tot contact worden beëindigd.

“Er is duidelijk een probleem”, vervolgde Bauer. “Er is meer onderzoek nodig. Het kan de nieuwe externe RF-kabel zijn die is geïnstalleerd tijdens de EVA van gisteren. Het kan ook zijn [veroorzaakt zijn door] het aansluiten en loskoppelen van de interne coax (RF) kabel. De binnenkabel kan dus nog niet helemaal worden afgeschreven.”

Bauer zei dat de bemanning de coaxkabel en de connector aan de ARISS-radio in het ISS heeft gefotografeerd. “Omdat de externe kabel een Bartolomeo-kabel is en geen ARISS-kabel, werken we samen met ESA en NASA aan een oplossing”, zei hij. “NASA heeft een Payload Anomaly Report over deze kwestie geopend. We hebben met vertegenwoordigers van zowel NASA als ESA gesproken. ”

Bauer zei dat ARISS zijn Russische teamleider Sergey Samburov, RV3DR, heeft gevraagd of ARISS tijdelijk de RS0ISS-radio kan gebruiken in de ISS-servicemodule voor schoolcontacten die al zijn gepland totdat ARISS het probleem kan oplossen (die heeft minder vermogen dan de zender in de Columbus -red).