ARISS APRS testen

ColumbusHet ARISS-team heeft zeer nauw samengewerkt met NASA en ESA om mogelijke oorzaken van de ARISS-radioproblemen te identificeren en deze problemen op te lossen die zijn ontstaan na de EVA (ruimtewandeling) op 27 januari.

Tijdens deze ruimtewandeling werd bekabeling geïnstalleerd ter ondersteuning van de inbedrijfstelling van de Bartolomeo-payload die gemonteerd is in de Columbus-module. Een deel van deze bekabeling vervangt de oude bekabeling van de ARISS-antenne op de Columbus naar het ARISS-radiosysteem.

Met behulp van veel coördinatie tussen NASA en ESA zal ARISS een reeks APRS-tests uitvoeren om de werking van het ARISS-radiosysteem in Columbus vast te stellen door het uitproberen van drie verschillende bekabelingsconfiguraties. De komende dagen zal ARISS een reeks tests uitvoeren met behulp van de APRS-capaciteit via de standaard 145,825 MHz APRS-frequentie. De bemanning zal periodiek de radio uitschakelen en kabels verwisselen, zodat ARISS de problemen met het radiosysteem en de bekabeling kan troubleshooten. ARISS is niet zeker van de exacte tijden van de kabelwisselingen, aangezien deze afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van de bemanning.

Men verwacht dat deze tests op 2 maart om 16.00 uur UTC beginnen en ergens tot 3 maart doorlopen. Er is geen garantie dat deze tests het radioprobleem zullen oplossen. Maar we moedigen het gebruik van de ARISS APRS tijdens deze periode aan. Bovendien is er een ingelaste taak goedgekeurd voor een EVA die gepland staat voor vrijdag 5 maart als deze tests niet succesvol zijn. Deze EVA-taak gaat dan de ARISS-bekabeling terugbrengen naar de oorspronkelijke staat van vóór de EVA van 27 januari. Omdat het een extra ingeplande taak is, zal de bemanning de activiteit alleen uitvoeren als de tijd het toelaat. Er is dus geen garantie dat deze EVA op vrijdag zal plaatsvinden.

Men vraagt om alsjeblieft geen “Geen contact” e-mails of reacties op sociale media te sturen, aangezien dit het ARISS-team zal ondersneeuwen. Maar als je met zekerheid kunt aantonen dat het packet systeem werkt of er verbinding mee kunt maken, laat dan de datum, tijd en de locator van de verbinding weten.

Met dank voor het geduld bij het oplossen van deze ietwat complexe verstoring.