Nederlandse uitvinder cassettebandje overleden

Lou Ottens, uitvinder van de cassetteband en cd-pionier, is zaterdag op 94-jarige leeftijd overleden in zijn huis in het Brabantse Duizel, melden Nederlandse media.

Ottens, die voor ingenieur studeerde, begon in 1952 bij Philips te werken. Acht jaar later werd hij hoofd van de nog maar net geïntroduceerde productontwikkelingsafdeling van het bedrijf. Binnen een jaar hadden hij en zijn team de eerste draagbare bandrecorder ontwikkeld, waarvan er meer dan een miljoen werden verkocht. Twee jaar later bracht hij een revolutie teweeg in het oude reel-to-reel bandsysteem door de cassetteband uit te vinden.

‘Ik ergerde me aan het onhandige, gebruikersonvriendelijke reel-to-reel-systeem, zo simpel is het’, zei Ottens later. De nieuwe drager moest klein genoeg zijn om in zijn jaszak te passen, besloot Ottens, en hij liet een houten model maken om de ideale maat te bepalen. In 1963 werd de eerste cassetteband met plastic omhulsel gepresenteerd op een elektronicabeurs met de slogan ‘kleiner dan een pakje sigaretten!’. De banden werden snel gekopieerd door de Japanners, maar in verschillende formaten!

Ottens slaagde erin een deal te sluiten met Sony om het door Philips gepatenteerde mechanisme te gebruiken om een ​​standaardcassette te introduceren die vervolgens wereldwijd werd uitgerold. Wereldwijd werden er meer dan 100 miljard verkocht. Ottens ging verder met de ontwikkeling van de cd, die opnieuw een Sony-Philips-standaard werd en waarvan meer dan 200 miljard werd verkocht.

In 1986 ging Ottens met pensioen, maar hem werd vaak gevraagd of hij trots was op zijn uitvindingen, waarmee miljoenen mensen toegang kregen tot muziek. ‘Ik heb geen ‘pride dial’’ zei Ottens in een interview, waarbij hij benadrukte dat beide uitvindingen teaminspanningen waren. Zijn grootste spijt was dat Sony en niet Philips wat hij beschouwde als de ideale toepassing voor de cassetteband, de Walkman, had uitgevonden. ‘Dat doet nog steeds pijn’, zei hij. Dubieus over de recente heropleving van de cassetteband, zei Ottens: ‘niets is beter dan het geluid van een cd. ‘