Duitse online amateurtraining zo populair dat server crasht

DARC logoDe Duitse nationale amateurradiovereniging DARC startte een landelijke online amateurradiotraining en was verbaasd over de reacties. Hoewel online training in verschillende vormen al vele jaren beschikbaar is in b.v. Engeland en alle trainingen daar sinds april 2020 exclusief online zijn, is dat niet overal het geval. Sommige andere landen beginnen er nog maar net gebruik van te maken.

Op donderdag 29 april is de DARC gestart met een nieuwe online landelijke amateurradiocursus. Het is bedoeld om kandidaten voor te bereiden op de examens in november voor de licenties van het Federal Network Agency (BNetzA) Klasse A (CEPT Klasse 1) en Klasse E (CEPT Novice).

Er was vooraf geen registratieproces, het principe was simpelweg “wie er komt, wie komt”, dus het was voorheen onbekend hoeveel er zouden komen. Het werkelijke aantal mensen overtrof toen alle verwachtingen: 213 mensen verzamelden zich in de virtuele cursusruimte op treff.darc.de

Helaas overschreed dit aantal ook de capaciteit van de server: ondanks alle inspanningen om bandbreedte te besparen, eindigde de eerste cursussessie ongeveer tien minuten voor het geplande einde enigszins abrupt. Er is nu echter een plan om herhaling bij de volgende sessie te voorkomen.

Ondanks dit technische probleem was de start van de cursus een groot succes: een kleine, toegewijde groep docenten en een grote, niet minder toegewijde groep leerlingen zijn bij elkaar gekomen, en op basis van feedback tot dusver zijn beide partijen zeer tevreden over elkaar. Degenen die zichzelf voldoende vertrouwen om het reeds behandelde materiaal te bestuderen, kunnen nu nog aan de slag.

Meer informatie is te vinden op de website van de cursus https://www.delta25.de/2021-EA/