Nieuw 40MHz baken actief vanuit Ierland

Ierse vlagEen nieuw propagatiebaken voor 8 meter met de roepnaam EI1CAH is nu operationeel vanuit het westen van Ierland en zendt uit op een frequentie van 40.016 MHz. Het nieuwe baken zendt uit in zowel CW- als PI4-mode met een uitgangsvermogen van 25 Watt in een horizontale dipool.

Dit nieuwe 40 MHz-baken is ontworpen om de mogelijkheid van VHF-paden over de Atlantische Oceaan te verkennen, aangezien het zich ongeveer halverwege tussen de 10m en 6m-banden bevindt. Gehoopt wordt dat het baken een zeer nuttige propagatie-indicator zal blijken te zijn voor serieuze 50 MHz-stations in Noord-Amerika die op zoek zijn naar mogelijke openingen naar Europa.

Verwacht wordt dat het baken het potentieel heeft om te worden gehoord in Noord-Amerika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika tijdens het Sporadic-E-seizoen dat elk jaar van mei tot juli loopt en ook rond de tijd van de piek van de komende zonnevlekcyclus wanneer de MUF tot ruim boven 30 MHz gaat. Maar met goede condities moet het baken ook hier wel te ontvangen zijn. Hoewel wij niet op 40MHz/8m uit mogen komen, kan het baken wel een mooie indicatie zijn dat 6m open dreigt te gaan. Met een RTL stick of SDR ontvanger kan je deze frequentie vast wel monitoren.