Nieuwe CubeSat met door amateurs te bedienen licht

cubesatNASA heeft een CubeSat geselecteerd die in een baan om de aarde een commando kan ontvangen van iedereen met een amateurradio machtiging en een amateurradio, waarmee een xenonlamp op het ruimtevaartuig ingeschakeld kan worden die vanaf de grond zichtbaar zal zijn.

De 1U CubeSat met de naam LightCube, ongeveer zo groot als een broodrooster, is ontworpen, gebouwd en getest door een interdisciplinair team van studenten, adviseurs en ingenieurs van verschillende organisaties aan de Arizona State University.

De planning is om de Cubesat naar het International Space Station (ISS) te sturen als een extra lading aan boord van een raketlancering tussen 2022 en 2025. Eenmaal in de ruimte gebracht, zal de CubeSat reageren met een flits met behulp van ingebouwde xenon-flitsbuizen die zichtbaar zijn voor het blote oog van degene die het commando stuurt.

“Het publiek zal de LightCube-satelliet kunnen volgen met een app en vervolgens met een amateurradio naar de satelliet kunnen zenden. Zodra het signaal is ontvangen, zien ze een flits van de satelliet aan de nachtelijke hemel”, aldus hoofdonderzoeker Jaime Sanchez de la Vega van Vega Space Systems.

Volgens de website van CubeSat is het doel van de missie “om een ​​licht te produceren dat zichtbaar is voor het blote oog van waarnemers op aarde”, evenals om “te inspireren en een leerervaring te bieden aan mensen over de hele planeet Aarde”.

“Dit is een op onderwijs gebaseerde missie”, zegt Danny Jacobs, assistent-professor aan ASU’s School of Earth and Space Exploration en de associate director van het initiatief. “Ons doel bij het bouwen en lanceren van een ruimtevaartuig dat door het publiek kan worden bestuurd, is om iedereen te inspireren om meer te weten te komen over telecommunicatie, ruimtevaartontwerp, atmosferische en klimaatwetenschap en orbitale mechanica.”

Het ruimtevaartuig zal een UHF-antenne bevatten onder leiding van het CETYS Universidad-team in Baja California, Mexico, xenonflitsbuizen, zonnepanelen, een boordcomputer, een zendontvanger en een inzetbare zwaartekrachtgradiënt die het licht naar de aarde richt.

Lees het hele verhaal op
https://room.eu.com/news/a-cubesat-that-produces-visible-light-on-the-ground-to-be-launched-in-nasa-initiative