DX-cluster zonder digitale modes

dxclusterAls ik ergens niet op zit te wachten, is dat de honderden meldingen van amateurs die denken dat het DX-cluster het LotW is, en daar ongefilterd al hun FT8 verbindingen in plempen. Gelukkig zijn er meer gelijkgestemden zoals ik, en is er nu een cluster zonder digitale mode meldingen.

Voor nieuwkomers: het DX-cluster is feitelijk een berichtenbox waarop je als amateur zeldzame DX kunt plaatsen om je mede-amateurs ook de gelegenheid te geven dat zeldzame station te werken. Dat is dus niet je vriendje uit het naastgelegen dorp dat je op 40m gewerkt hebt, want dat interesseert echt helemaal niemand. Helaas wordt het DX-cluster sinds de introductie van FT8 helemaal volgekotst met meldingen van FT8 gebruikers die alles wat ze werken DX vinden. En dat is zoveel, dat het cluster bijna niet meer te volgen is en het doel voorbij schiet waar het ooit voor bedoeld is: zeldzame stations melden.

Gelukkig is er nu een initiatief voor een cluster die digitale modes eruit filtert en ik moet zeggen: wat een verademing. Je vindt het cluster op het volgende adres en poort: DD5XX.dxcluster.net:7000

Even instellen in je clusterprogramma en je krijgt alleen nog maar CW/SSB informatie. Filters zijn zelf ook aan te passen en in te stellen. Probeer het eens.

 

2 gedachten aan “DX-cluster zonder digitale modes”

 1. Apps zoals NKCCluster en de Summits DX website hebben die filters al een hele tijd. Dan hoef je niet op een ander cluster in te loggen, maar gewoon je favoriete cluster blijven gebruiken.

 2. Probeer PI1ZTM.DDNS.NET 7373 eens.
  Draait vanuit Zoetermeer en is voor de etheramateur ook te bereiken via packetradio op de frequenties 144.925 (1k2) en 430.9125 (1k2 en 9k6) met call PI1ZTM-7.

  En als je daar dan toch bent connect dan ook eens PI8ZTM (BBS), PI1ZTM (Node) en/of PI1ZTM-12 (Winlink)

  73
  André
  PD2ATG

Reacties zijn gesloten.