BBC middengolfzenders uitgeschakeld

oude radio'sPer vandaag worden er in Engeland weer een reeks BBC middengolfzenders uitgeschakeld waarvan de kosten niet meer opwegen tegen het aantal luisteraars die er nog gebruik van maken.

Een groot en toenemend aandeel van het radioluisteren in het VK – ook naar de BBC – is digitaal, en de BBC zet zich in voor een digitale toekomst voor radio. In de afgelopen jaren is er aanzienlijk geïnvesteerd in lokale DAB-uitbreiding, zijn alle lokale radiostations beschikbaar op digitale aardse tv (zoals Freeview) en is het online en mobiele aanbod getransformeerd met BBC Sounds.

Het voornemen van de BBC om middengolfzenders te sluiten werd tien jaar geleden in 2011 voor het eerst aangekondigd. In 2018 is hiermee begonnen en dat is in 2020 voortgezet in Schotland, Wales en Engeland. Nu gaat men naar de volgende fase met nog een reeks sluitingen in Engeland, Wales en Noord-Ierland in mei en juni 2021.

De stations die in de volgende fase uitgezet gaan worden, zijn:

  • BBC Essex
  • BBC Radio Cambridgeshire
  • BBC Radio Devon
  • BBC Radio Leeds
  • BBC Radio Sheffield
  • BBC Hereford & Worcester
  • BBC Radio Stoke
  • BBC Radio Lancashire
  • BBC Radio Ulster and BBC Radio Foyle.

De meeste stations zitten nu ook op lokale FM frequenties en/of zijn te beluisteren via DAB. De middengolf zal na vandaag een stuk leger zijn.