Duitse deelstaten verlengen ontheffing microfoonverbod

mikeEen aantal Duitse deelstaten verlengen de overgangsregeling voor het gebruik van mobiele zendapparatuur in voertuigen: in Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg mag dat nog.

De ontheffingsvergunningen treden in beide deelstaten met onmiddellijke ingang in werking. In Noordrijn-Westfalen geldt dit tot 31 december 2021, in Baden-Württemberg zelfs tot 30 juni 2022.

In de rechtvaardiging van het ministerie van Verkeer van Noordrijn-Westfalen staat: “In tegenstelling tot de verwachtingen van het federale ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur, ontwikkelde de economie tijdens de bijna 4-jarige overgangsperiode geen geschikte oplossingen voor handsfree radiosystemen. Tegen deze achtergrond wordt in overeenstemming met het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen een algemene vrijstelling verleend voor het grondgebied van de deelstaat Noordrijn-Westfalen overeenkomstig 2 46, lid 2 StVO van het verbod op de gebruik van een radioapparaat zonder handsfree-set in overeenstemming met § 23, lid 1a StVO, voor zover de gebruiker het radioapparaat gebruikt om de verkeersveiligheid te verbeteren en geen andere communicatiemiddelen mag gebruiken die zijn toegestaan ​​in de zin van § 23 StVO. ”

Dat laatste biedt ruimte voor interpretatie. Want is het gewauwel in een microfoon bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, of alleen om de tijd te doden met een aantal andere amateurs? En dat kon niet via de telefoon waarvoor de auto meestal wél een handsfree set heeft? Kortom: als je in Duitsland geen problemen wil, is het verstandiger om daar als bestuurder niet de microfoon te hanteren.