FCC staat FM op 27MHz toe

CB radioKunnen wij ons niet voorstellen, maar 63 jaar na de introductie van 27 MHz AM CB Radio heeft het Amerikaanse AT, de FCC, toegestemd in het gebruik van FM in de 27 MHz Citizens Band.

De reden dat Nederland ooit voor 0,5W FM koos, was het vermijden van storing. Vroegere bakkenisten (waar ik zelf overigens ook toe behoor; het was mijn eerste kennismaking met radio) kennen het misschien nog wel: het door de grammofoonversterker van de buren blazen, ook wel bekend als “inpraten”. Met FM had je daar vrijwel geen last van.

Afijn, nostalgie. De FCC zegt: Na aanvullende informatie in overweging te hebben genomen, concluderen we dat het toestaan van fabrikanten om FM toe te voegen als een optioneel modulatieschema de fundamentele aard van de CB Radio Service niet wezenlijk zal veranderen en de gebruikerservaring zal verbeteren, zoals beschreven door Cobra en President (27MHz apparatuur fabrikanten -red). De manier waarop mensen de dienst gebruiken, zal niet wezenlijk veranderen of worden uitgebreid. Verder stelt Cobra dat AM een “goed ingeburgerde” bedrijfsmodus is die waarschijnlijk niet zal verdwijnen, zelfs als we werken in FM toestaan.

Doorgaan met het verplicht stellen van AM modulatie terwijl daarnaast FM  modulatie wordt toegestaan, zal voordelen opleveren voor gebruikers van CB-radio’s die een extra modulatie-optie zullen hebben, terwijl het basiskarakter van de dienst behouden blijft.

De toevoeging van FM als toegestane mode zal niet leiden tot extra interferentie, omdat gebruikers die onverstaanbare audio op een bepaald kanaal horen, eenvoudig een ander kanaal kunnen selecteren of van mode kunnen wisselen.

Ik moet het nog zien. Amerika is bij uitstek een AM-land op 27MHz, en als er ineens twee in FM zitten te wauwelen, kon dit nog wel eens tot irritatie leiden. Maar goed, ze mogen dus nu ook in FM uitkomen, zoals wij altijd gehad hebben (officieel dan, in het pre-MARC tijdperk was in Nederland ook AM de gebruikte mode op 27MHz, gevoed door de verkrijgbaarheid van Amerikaanse apparatuur).