Indiase amateurs ontwikkelen goedkope Transverter voor QO-100 satelliet

QO-100_Eshail-2Telangana Today meldt dat radioamateurs in het Indiase Hyderabad goedkope apparatuur hebben ontwikkeld om te communiceren via de transponder van de geostationaire amateur satelliet QO-100

De krant zegt:

Een groep radioamateurs in de stad maakt letterlijk furore nadat ze erin geslaagd zijn in het binnenland goedkope apparatuur te ontwerpen en te testen die amateurss zou kunnen helpen communiceren via de QO-100 geo-synchrone satelliet.

In wat zeker een game changer zal zijn voor de radioamateurgemeenschap, hebben vijf in Hyderabad gevestigde radio amateurs prototypen gemaakt van down- en up-converters voor de QO-100-satelliet. Het gebruik van deze apparatuur zou elke amateur in staat moeten stellen om via de satelliet te communiceren, wat tot nu toe grote investeringen vergde.

Normaal gesproken moet men de (internet) Software Defined Radio (SDR)-ontvanger gebruiken om alleen maar te luisteren naar de gesprekken op de satelliet, of een transceiver gebruiken om te communiceren. Deze ontvangers of transceivers zijn duur en de merkapparatuur kan je een hoop geld kosten. Het team van amateurs in Hyderabad, bedreven in zelfbouw, heeft een functionele down-converter en een up-converter ontworpen en deze met succes gebruikt voor het voeren van QSO’s (gesprekken) met andere amateurs.

Lees het hele verhaal op:
https://telanganatoday.com/hyderabad-hams-develop-low-cost-transverter-for-qo-100-satellite

QO-100 informatie:
https://amsat-uk.org/satellites/geo/eshail-2/