Langegolfzender RTE weer terug op 252kHz

RTERTE (de Ierse NPO) heeft gedurende twee maanden essentieel onderhoud uitgevoerd aan de langegolf-zender in Clarkstown, Co. Meath, gedurende welke periode RTE Radio 1 niet beschikbaar was op 252 kHz.

 

Dit essentiële onderhoud aan de zender zou in 2020 worden uitgevoerd, maar werd uitgesteld vanwege Covid-19-beperkingen. Voor de gezondheid en veiligheid van degenen die de werken uitvoeren, moest de zender tijdens het onderhoud worden uitgeschakeld. Elk onderhoud moet altijd tijdens de zomermaanden worden voltooid, omdat er dan goede licht- en weersomstandigheden zijn.

Afgelopen maandag zijn de uitzendingen weer gestart met een vermogen van 500 kiloWatt overdag en 100 kiloWatt ’s nachts.

Tijdens deze shutdown kon Radio Algerije met een gevarieerd programma op dezelfde frequentie ontvangen worden. Radio Algerije zendt overdag uit met 1,5 megaWatt en met 750 kiloWatt ’s nachts.

Overigens heeft men in 2014 al geprobeerd de zender te sluiten, maar na protesten van luisteraars is de sluitingstermijn uitgesteld tot tenminste 2021. Aangezien ze vermoedelijk niet eerst twee maanden onderhoud gaan doen om daarna de zender meteen dicht te gooien, zal hij nog wel even blijven.