Rijtje amateursatellieten verloren tijdens lancering

FireflyDe Amerikaanse amateurvereniging ARRL meldt dat de GENESIS-L- en GENESIS-N-amateurradiosatellieten een van de vele radiosatellieten waren die verloren zijn gegaan na het falen van de Firefly Alpha-raket tijdens zijn eerste lancering op 2 september vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië.

Ongeveer 2 minuten na de start van de missie deed zich een afwijking voor, waardoor de controllers besloten om de draagraket tijdens de vlucht te vernietigen. De afwijking moet nog worden verklaard.

Dit was triest nieuws voor AMSAT-EA (Spanje), aangezien GENESIS-L en GENESIS-N de eerste satellieten waren die ze zelf hadden gebouwd.

Volgens de AMSAT-EA-website werden de GENESIS-satellieten vernietigd nadat de Firefly Alpha-raket een afwijking vertoonde toen deze een snelheid van Mach 1 bereikte en Max Q bereikte, een punt van maximale aerodynamische druk op de raket. De lancering was enkele seconden voor het opstijgen gestopt, maar het aftellen werd vervolgens hervat.

GENESIS-L en GENESIS-N zouden een reeks aan telecommunicatie gerelateerde experimenten uitvoeren, terwijl met een grondstation analyse van de ontvangen signalen geprobeerd zou worden om Doppler-variaties te verkrijgen om daarmee baanbepaling en satelliet identificatie uit te voeren door radioamateurstations over de hele wereld .

Tevens gingen de Serenity, Hiapo, de Cresst Dream Comet, en QUBIK-1 en QUBIK-2 satellieten, en Spinnaker-3/Firefly Capsule 1 verloren bij de mislukte lancering. Ze waren allemaal ontworpen om amateurradiofrequenties te gebruiken voor telemetrie en/of communicatie .

Serenity, een 3U CubeSat, is ontwikkeld door Teachers in Space (TIS) om goedkope mogelijkheden te bieden voor het testen  van educatieve experimenten in de ruimte. TIS heeft eerder middelbare scholen en andere academische instellingen begeleid bij het ontwikkelen van experimenten in lage banen met behulp van ballonnen op grote hoogte, stratosferische zweefvliegtuigen en raketten. Dit was de eerste serieuze satelliet missie voor TIS. Serenity bevatte een reeks gegevenssensoren en een camera waarmee gegevens terug naar de aarde gestuurd zouden worden met behulp van amateurfrequenties.

Hiapo was een educatieve 1U CubeSat ontwikkeld door het Hawaii Science and Technology Museum (HSTM). Het Hiapo-project was bedoeld om hands-on STEM-curriculum te bieden aan Hawaï-studenten in de klassen K-12. Een deel van dit curriculum omvatte het verkrijgen van gegevens over zonnevlammen, zonnedeeltjes en verstoringen in het magnetische veld van de aarde. Gegevens zouden beschikbaar zijn voor amateur-operators door middel van rechtstreeks downloaden van de satelliet.

De Cresst Dream Comet was een 3U CubeSat ontwikkeld door de Universiteit van Cambridge als een kleine satelliet voor technologiedemonstraties.

QUBIK-1 en QUBIK-2 waren picosatellites ontwikkeld door de Libre Space Foundation, een non-profitorganisatie die PocketQube picosatellite-technologie ontwikkelt. Ze zijn gebouwd volgens de 1P PocketQube-vormfactor. De missie van deze satellieten was vergelijkbaar met die van de GENESIS-L- en GENESIS-N-satellieten.

Spinnaker-3 was een samenwerking tussen het Cal Poly CubeSat Laboratory, Purdue University en NASA. Deze werd ontworpen om gegevens te verzamelen over de tweede trap van de Firefly Alpha raket, met behulp van Frequency Shift Keying (FSK) op 70 centimeter voor communicatie. Firefly Capsule 1 bestond uit niet-technische items van over de hele wereld, waaronder foto’s, kunstwerken en boeken.

Video hieronder, BOEM op ongeveer 1 minuut.