Voorstel om alle 300-2000 MHz-uitzendingen in maanzone te verbieden

Ja ja, ik weet het. Dit is ook een satelliet.Inside GNSS bericht over het voorstel om alle radio-uitzendingen tussen 300 MHz en 2000 MHz te verbieden in het gebied dat is aangewezen als de Afgeschermde Zone van de Maan (SZM), dit zou ook van toepassing zijn op Mars. (GNSS is Global Navigation Satellite System; een satelliet navigatie systeem)

Het spectrum zou in plaats daarvan gebruikt moeten worden voor radioastronomische toepassingen, dit zou betekenen dat de toewijzingen van de Amateur Satelliet Service op 435 MHz en 1260 MHz niet langer beschikbaar zouden zijn voor ruimtevaartuigen in een baan om de maan, zoals Lunar-OSCAR 93 en Lunar-OSCAR 94 (Longjiang-1 en 2), zie
https://amsat-uk.org/2018/05/19/dslwp-satellites-lunar-orbit/

De frequenties van de spectraallijnen van astrofysisch belang zijn:
• 327,4 MHz hyperfijne overgang van het deuteriumatoom
• 1.420,4 MHz neutrale waterstof (HI) lijn
• 1.612,2 MHz OH-radicaallijn
• 1.665,4 MHz OH-radicaallijn
• 1.667,4 MHz OH-radicaallijn
• 1.720,5 MHz OH-radicaallijn

Het Inside GNSS-verhaal zegt:

De Space Frequency Coordination Group (SFCG) heeft ook frequentiebanden gedefinieerd die in het maangebied zijn toegewezen. Deze radioregelgeving en aanbevelingen zijn daarom van toepassing op de GNSS-frequenties van de maan, aangezien een GNSS-systeem bestaande uit om de maan cirkelende satellieten de hele achterkant van de maan zal bestrijken en daarom geen schadelijke interferentie mag veroorzaken bij toekomstige radioastronomische waarnemingen in die zone.

Het ITU-radioreglement definieert de SZM als volgt: “De afgeschermde zone van de maan omvat het gebied van het maanoppervlak en een aangrenzend ruimtevolume dat is afgeschermd van emissies die binnen een afstand van 100.000 km van het middelpunt van de aarde komen”. Omdat Mars regelmatig in de SZM zit, is het specifieke Radioreglement ter bescherming van de radioastronomie in de SZM dus ook van toepassing op Mars.

Lees het hele verhaal op
https://insidegnss.com/the-shielded-zone-of-the-moon-protecting-radio-astronomy-from-rf-interference/