Radio amateurs uitgenodigd voor arctische zonsverduistering

Sssst.. Dit is de maan.Niet om er naartoe te reizen (mag wel).  Het HamSCI Antarctic Eclipse Festival in december zoekt deelname van radio amateurs. Als de schaduw van de maan op 4 december over Antarctica trekt, zal dat verplaatsende ionosferische verstoringen veroorzaken die op hun beurt de radiopropagatie zullen beïnvloeden.

De ongebruikelijke geometrie van de verduisteringen van dit jaar geeft onderzoekers de kans om de gecompliceerde ionosferische dynamiek boven de polen te onderzoeken, aangezien de lange dag van de poolzomer kort wordt onderbroken door de zonsverduistering.

Tijdens deze en andere HamSCI-eclipsfestivals worden radio amateurs en burgerwetenschappers gevraagd Doppler-shiftgegevens te verzamelen van tijdstandaardstations, zoals WWV. Het enige dat nodig is, is een HF-radio die is aangesloten op een computer. Een GPS-gesynchroniseerde oscillator is handig voor het verzamelen van gegevens, maar het is niet vereist. De gegevensverzameling loopt van 1 december tot en met 10 december en de resultaten zullen beschikbaar worden gesteld voor wetenschappelijke analyse.

Alle radioamateurs en kortegolfluisteraars worden uitgenodigd om mee te doen, ook zij die zich ver van het pad van de propagatie bevinden. In 2020 namen meer dan 100 personen uit 45 landen deel aan eclipsfestivals. De instructies zijn beschikbaar in meerdere talen.

HamSCI is een initiatief van radioamateurs en geo-ruimtevaartwetenschappers die zich toeleggen op het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en begrip door middel van radioamateuractiviteiten. Eclipse-festivals zijn proefcampagnes voor het Personal Space Weather Station (PSWS), het vlaggenschipproject van HamSCI. Het PSWS-team wil een wereldwijd netwerk van burgerwetenschappelijke stations ontwikkelen. Deelnemers volgen de geospace-omgeving om het wetenschappelijke begrip te verdiepen en de radio-ervaring te verbeteren.

Bezoek de HamSCI-website voor meer informatie over het Antarctic Eclipse Festival en hoe je kunt deelnemen.