Crozet expeditie niet over rozen

vakantieWat wij een expeditie naar Liechtenstein noemen is natuurlijk een gevalletje luxe vakantie vergeleken met een expeditie naar Crozet Island, derde op de lijst Most Wanted DXCC entiteit.

De recente aankondiging van een verwachte DX-peditie van 3 maanden om Crozet Island (FT5W) in 2022 – 2023 te activeren, heeft geleid tot enthousiasme binnen de DX-gemeenschap. Direct na de aankondiging heeft de Northern California DX Foundation (NCDXF) $20.000 toegezegd om de DXpeditie te ondersteunen. Thierry Mazel, F6CUK, wil alle overdreven verwachtingen temperen, aangezien de vraag extreem hoog zal zijn voor de derde meest gezochte DXCC-entiteit – direct na Noord-Korea en Bouvet Island. Thierry zegt dat natuurgerelateerde factoren, waaronder het klimaat, de manier zullen bepalen waarop de DXpeditie plaatsvindt.

“De wind waait bijna constant met 70 kilometer per uur , met windstoten die binnen enkele minuten 150 kilometer per uur kunnen bereiken”, zeiden Thierry en co-planner Paul Granger, F6EXV, in een recent nieuwsbericht. “Er zijn geen echte seizoenen op Crozet, dus deze voorwaarden gelden het hele jaar door, zelfs als tijdens de Australische zomer mooiere dagen kunnen worden verwacht.”

Naast de mogelijkheid van storm- of orkaankracht, zullen het “redelijk harde” vulkanische gesteente dat de archipel bedekt en de “zeer strikte regels” die van kracht zijn om fauna en flora te beschermen, het soort antennes dat kan worden ingezet ernstig beperken. “Voor de bescherming van vogels zijn antennes, tuidraden en alles wat een obstakel zou kunnen zijn verboden,” zeiden Thierry en Granger. Alleen al het bevestigen van scheerlijnen voor een four-square zou meer dan 30 betonblokken vereisen, omdat het graven van gaten niet is toegestaan. Het oorspronkelijke idee om four-square arrays op te richten voor 40 en 20 meter werd afgewezen, zeiden ze. De Franse Australeilanden zijn Werelderfgoedsites van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) en zijn uitgeroepen tot beschermde gebieden.

“De enige mogelijkheid die de administratie toestond, was om een ​​[antenne] bevestigingspunt te gebruiken aan een bestaand gebouw en van daaruit draadantennes te spannen,” zeiden Thierry en Granger. “Geen beam! Dat staat duidelijk vermeld in de vergunning die we hebben gekregen.”

Alsof dat nog niet genoeg uitdagingen waren, moet alle apparatuur die naar het eiland wordt gebracht grondig worden schoongemaakt om de introductie van stuifmeel, zaden of niet-inheemse organismen te voorkomen.

DXpedition-planners denken na over de “beste oplossing voor de best mogelijke antenne”.

De laatste amateurradioactiviteit van Crozet was in 2009 door Florentin Bard, F4DYW, die opereerde als FT5WQ. In tegenstelling tot eerdere accounts heeft de DXpeditie 2022 – 2023 zijn roepnaam niet aangekondigd, en die zal niet van tevoren openbaar worden gemaakt. De solo DXpeditie zal naar verwachting maar liefst $58.000 kosten.

Het Twitter-account is @crozet2022 en naar verwachting komt er binnenkort een website online. Wanneer deze in gebruik is, zullen details bekend gemaakt worden over hoe gedoneerde fondsen zullen worden gebruikt. Thierry heeft toegezegd dat alle bijdragen zullen worden terugbetaald als de operatie niet doorgaat.

 

Geef een antwoord