Geen gezondheidsgevaar commercieel 5G-netwerk

5g_new_logoDe elektromagnetische stralingswaarden gemeten op een commercieel 5G-netwerk voldoen aan de WHO-normen. Bij een maximale netwerkbelasting blijven de stralingswaarden beperkt tot 0,62% van de door WHO gestelde eisen. Voor personen die geen gebruik maken van 5G zijn de elektromagnetische stralingswaarden zelfs veel lager.

Dat hebben onderzoekers van WAVES, een onderzoeksgroep aan de UGent, vastgesteld bij metingen in de nabijheid van een 5G-antenne in Bern (Zwitserland), waar één van de eerste commerciële 5G-installaties in Europa werd uitgerold. Zij maten de stralingswaarden op 15 locaties binnen een straal van 400m van de antenne.

Bij gebruik van een 5G-netwerk blijken de stralingswaarden in praktijk vergelijkbaar met de huidige 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Bij het nu in Zwitserland verplicht lage vermogen van 8W was de gemiddelde waarde 0,41V/m. Bij het theoretische, maximale vermogen van 200W zou dit overeenkomen met 4.81V/m, iets hoger dan bij 4G-netwerken. Dit is echter nog steeds maar 0,62% van wat de WHO in zijn elektromagnetische blootstellingsrichtlijn ICNIRP verantwoord vindt.

Voor wie geen gebruik maakt van een 5G-netwerk blijken de gemiddelde waarden nog veel lager te liggen: 0,04V/m. Een 5G-netwerk is daardoor slechts verantwoordelijk voor 3% van de cumulatieve elektromagnetische stralingsblootstelling van een niet-gebruiker. Dat is vijf tot 25 keer minder dan de stralingswaarden van 3G- en 4G-netwerken in de buurt. Een niet-gebruiker wordt door een 5G-zendmast dus aan amper meer straling blootgesteld.

Het grote verschil in de gemeten waarden wordt veroorzaakt door de manier waarop een 5G-netwerk werkt. Op dit netwerk staat de gebruiker centraal. De onderliggende Massive MIMO-technologie (multiple-input / multiple-output) maakt gebruik van antennes die zijn opgebouwd uit tientallen sub-elementen. Deze sturen de radiobundels precies in de richting van mobiele gebruikers.

De uitkomsten zouden volgens professor Wout Joseph iedereen gerust moeten stellen, zo zegt hij in een artikel van onderzoeksinstituut Imec. “Hoewel deze cijfers specifiek betrekking hebben op het Massive MIMO-gebaseerde 5G NR-netwerk in Bern, blijkt dus dat 5G-netwerken wel degelijk kunnen worden uitgerold binnen de normen opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie en het ICNIRP. Dat is een belangrijke conclusie voor alle betrokken partijen – zowel operatoren, regulatoren als het grote publiek – en zou heel wat mensen moeten geruststellen,” besluit Joseph.