GB1900HA en GB1900HW – 1900e verjaardag van Hadrian’s Wall

Hadrian's WallDit jaar zullen radio amateurs in de lucht zijn met special event stations GB1900HA en GB1900HA vanwege de 1900e verjaardag van Hadrian’s wall (de Muur van Hadrianus).

De site van Hadrian’s Wall Country meldt:

Tussen de verjaardag van Hadrianus 24 januari 2022 en Saturnalia 23 december 2022 zal op verschillende dagen een speciaal evenement actief zijn. Het door Ofcom gemachtigde radiostation zal communiceren met amateurradio-enthousiastelingen over de hele wereld, en zenden vanaf verschillende locaties, waaronder Arbeia Roman Fort in South Shields.

Op de HF (kortegolf) banden kunnen de signalen inderdaad heel ver reiken, dagelijks naar het VK en Europa, vrij regelmatig is transatlantische communicatie mogelijk en soms zelfs tot in Nieuw-Zeeland! Een deel van de hobby houdt in dat mensen over de hele wereld naar deze verre signalen luisteren en met hen proberen te communiceren met behulp van spraak of zelfs morsecode. Het radiostation zal communiceren met andere amateurradiostations over de hele wereld, pratend met mensen uit alle geledingen van de bevolking om ze alles te vertellen over de Muur van Hadrianus en het 1900-jarig jubileum van de Muur.

We hebben misschien ook het geluk om het allereerste radiocontact ooit te maken vanaf de voormalige Romeinse grens met een radiostation in de voormalige hoofdstad van het Romeinse rijk en we zullen dit zeker aankondigen als het gebeurt! De stations die een succesvol contact maken met het Hadrian’s Wall-evenement kunnen op verzoek een QSL-kaart ontvangen ter bevestiging van hun contact, om als souvenir te bewaren.

Alle details van het special event vind je op
https://1900.hadrianswallcountry.co.uk/events/hadrians-wall-1900-special-event-amateur-radio-station/

Zie ook het artikel in de krant de Chronicle op
https://www.chroniclelive.co.uk/news/north-east-news/hadrians-wall-1900-festival-events-22400486

24