APRS ontwikkelaar Bob Bruninga, WB4APR, SK

aprsDe ARRL meldt dat de maker van het Automatic Packet Reporting System (APRS), Bob Bruninga, WB4APR, uit Glen Burnie, Maryland, op 7 februari is overleden. Bruninga, een ARRL Life Member, was 73.

Volgens zijn dochter bezweek Bruninga aan kanker en de gevolgen van COVID-19. Bruninga maakte in 2020 zijn diagnose kanker bekend. In de loop der jaren deelde hij graag zijn brede kennis van en ervaring met APRS, onder meer op het gebied van amateurradio en elektronica.

Hoewel Bruninga vooral bekend was vanwege APRS, was hij ook een gepensioneerde senior onderzoeksingenieur van de US Naval Academy (USNA) die een blijvende interesse had in alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie. In 2018 schreef hij Energy Choices for the Radio Amateur, uitgegeven door ARRL, waarin de ontwikkeling van veranderingen op het gebied van stroom en energie wordt onderzocht, en de keuzes die radioamateurs en anderen kunnen maken met betrekking tot zonne-energie voor thuisgebruik, warmtepompen en hybride en elektrische voertuigen. Bruninga reed in een volledig elektrische auto en had in de loop der jaren geëxperimenteerd met verschillende elektrisch aangedreven voertuigen.

APRS is ontstaan ​​in 1982, toen Bruninga zijn eerste datakaartprogramma schreef dat de posities van Amerikaanse marineschepen voor het Apple II-platform in kaart bracht. Een paar jaar later ontwikkelde hij wat hij het Connectionless Emergency Traffic System (CETS) noemde op de VIC-20- en C64-platforms voor digitale pakketcommunicatie ter ondersteuning van een endurancerace. Het programma werd in 1988 overgezet naar het IBM PC-platform en werd in 1992 omgedoopt tot APRS. De erkende Noord-Amerikaanse APRS-frequentie is 144,39 MHz en APRS is wereldwijd verbonden via internet. Bruninga richtte het Appalachian Trail Golden Packet (ATPG) -evenement op, dat elk jaar in juli APRS-knooppunten van Stone Mountain in Georgia naar Mount Katahdin in Maine organiseert.

ARRL-redacteur Ward Silver, N0AX, herinnerde zich Bruninga als volgt: “Bob bleef APRS verder duwen dan zijn oorsprong als een systeem voor positierapportage. Hij ontwikkelde en hielp bij de implementatie van tal van andere toepassingen van APRS ter ondersteuning van wat de ‘Ham Radio of Things’ is geworden, met een groot potentieel voor toekomstige amateurradiotoepassingen. Bobs verreikende visie en verbeeldingskracht waren zo goed als maar kan.”

Bruninga begeleidde USNA-adelborsten bij het bouwen en lanceren van amateurradiosatellieten en CubeSats, te beginnen met PCsat in 2001. PCsat was de eerste satelliet die zijn precieze positie rechtstreeks aan gebruikers rapporteerde via de ingebouwde GPS-module. Daaropvolgende USNA-ruimtevaartuigen omvatten PSK31-mogelijkheden (HF naar UHF) en andere innovaties.

Amateurradio op het International Space Station (ARISS) ARRL-contactpersoon Rosalie White, K1STO, herinnerde eraan dat Bruninga vele ARISS-International-bijeenkomsten bijwoonde en “enorm” bijdroeg aan ARISS APRS-activiteiten, waarbij hij een team leidde bij het ontwikkelen van protocollen en software voor snelle berichtenuitwisseling via een pakket “robot”.

White zei dat APRS een belangrijk onderdeel blijft van het nieuwe ARISS InterOperable Radio System (IORS) dat nu aan boord van het ISS is. Ze voegde eraan toe dat Bruninga input bood voor toekomstige NASA Lunar en Gateway-mogelijkheden waaraan ARISS hoopt deel te nemen.

Vorig jaar eerde ARRL CEO David Minster, NA2AA, namens ARRL, Bruninga met een steen op het ARRL Diamond Club Terrace op het ARRL Headquarters. ARRL stuurde hem een ​​bedankbrief samen met een replica van de steen.

Bruninga behaalde een bachelor in elektrotechniek van Georgia Tech (Georgia Institute of Technology) en een master in elektrotechniek van de Naval Postgraduate School. Bruninga was een 20-jarige veteraan van de Amerikaanse marine. Dayton Hamvention® eerde hem in 1998 met zijn Technical Excellence Award.

Bruninga was in de loop der jaren auteur en co-auteur van tal van academische papers, en was vaak een veelgevraagd spreker en presentator op radioamateurbijeenkomsten.

Overlevenden zijn onder meer zijn vrouw, Elise Albert; dochter, Bethanne Bruninga-Socolar, WE4APR, en zoon A.J. Bruninga, WA4APR. De voorbereidingen zijn in behandeling, hoewel zijn dochter zei dat deze zomer een feestelijke herdenkingsdienst zal worden gehouden in Annapolis, Maryland.