Schaken met de URESAT-1 satelliet

SchaakstukkenDe Spaanse amateurvereniging URE meldt dat er intensief wordt gewerkt om URESAT-1 voor het einde van het jaar beschikbaar te maken. Als alles volgens plan verloopt, wordt URESAT-1 in oktober 2022 gelanceerd aan boord van een SpaceX Falcon-9-raket vanaf Cape Canaveral

URESAT-1 is gebaseerd op de architectuur die wordt gebruikt in de GENESIS-, EASAT-2- en HADES-missies, maar zal aanzienlijke verbeteringen bevat, zoals een 32-bits computer in vergelijking met de 8-bits computers van de vorige satellieten en verbeteringen in de manier van het gebruik van antennes en batterijen.

Wat betreft de functionaliteiten zal de satelliet een VHF / UHF FM-repeater en FSK-frames hebben, net als zijn voorgangers. Dit maakt spraak-QSO’s en digipeating van AX.25- en APRS-frames mogelijk.

De payload is nog niet gedefinieerd, maar het zou dezelfde SSTV-camera kunnen zijn die in HADES zit. Er vinden nog gesprekken plaats met universiteiten en bedrijven en die worden naar verwachting de komende weken afgerond.

Een van de projecten die is bevestigd, is een schaakspel waarmee radioamateurs kunnen spelen met als tegenstander de boordcomputer. Je kunt je zetten versturen in FSK-frames, waarop de boordcomputer in zijn telemetrie zal antwoorden. Verschillende radioamateurs werken aan het project en als het project klaar is tegen de tijd dat de satelliet wordt afgeleverd, zal het worden geïmplementeerd.

De verwachte orbitale hoogte is ongeveer 525 km en de helling zal polair zijn, waarschijnlijk rond de 97 graden, wat hem in hetzelfde baanvlak zou plaatsen als zijn metgezellen EASAT-2 en Hades.

URE heeft een blog gemaakt in WordPress waar de status van het project wordt gerapporteerd, inclusief details van de functionaliteiten en technici.

Het blog is te vinden op https://uresat.ure.es/