DARC update m.b.t. Oekraïne

DARC logoDe Duitse amateurvereniging DARC heeft een richtlijn voor Duitse amateur geplaatst hoe men om moet gaan met de oorlogssituatie op dit moment.

DARC schrijft hierover:

“Zoals de afgelopen dagen meerdere malen is gemeld, woedt er momenteel oorlog in Oekraïne en als gevolg daarvan is het gebruik van amateurradiostations momenteel verboden. De situatie wordt zeer nauwlettend gevolgd door IARU Regio 1 en haar lidstaten, en maatregelen ter ondersteuning van de vluchtelingen worden voorbereid, met name in de landen die op de route van de vluchtelingenstromen liggen.

In Roemenië zijn radioamateurs door de overheid benaderd om hun expertise aan te bieden mocht de situatie verslechteren. In Polen zetten gsm-aanbieders tijdelijke gsm-stations in en krijgen vluchtelingen gratis gebruik van gsm’s en treinen. Bovendien hebben Poolse radioamateurs ook meer Winlink-gateways geactiveerd om Oekraïense radioamateurs meer communicatiemogelijkheden te geven als de mobiele netwerken uitvallen of worden uitgeschakeld.

In principe riskeert echter elke radioamateur die momenteel vanuit Oekraïne zendt zijn leven. Als je naar een Oekraïense zender luistert, moet je daar zeker geen ruchtbaarheid aan geven. Het verspreiden van roepnamen, locaties en frequenties – zowel op een band als in een cluster – moet in ieder geval worden vermeden.

In de huidige situatie kunnen we het beste luisteren. We moeten niet proberen Oekraïense radioamateurs aan te roepen. Als we een oproep uit Oekraïne horen, moeten we ook geen pile-up veroorzaken, want je wilt absoluut een station kunnen werken tijdens de oorlog.

En verder, zoals gewoonlijk, als je de woorden “Emergency”, “Welfare Traffic” of de afkorting “QUF” (telegrafie noodsignaal) hoort, stop dan met zenden, luister en volg een paar eenvoudige regels:
– Wanneer je dergelijk verkeer ontvangt, luister en schrijf alles op wat je hoort.
– Blijf op de frequentie totdat duidelijk is dat je niet kunt helpen EN iemand anders helpt.
– Ga niet zenden voordat je 100% zeker weet dat je kunt helpen!
– Volg de instructies van het controlestation

Het controlestation is het station dat de noodsituatie heeft of als zodanig is aangewezen door het station in nood.
– Houd het nieuws kort. Wissel geen nutteloze informatie uit.
– Volg in grote lijnen het noodoproepschema dat je hebt geleerd in de EHBO-cursus:
– Wanneer is het gebeurd? (datum, tijd, frequentie)
– Waar gebeurde het? (plaats van nood)
– Wat is er gebeurd?
– Hoe kunnen we helpen?
– Wie kan helpen?

De noodoproep kan dan worden doorgegeven aan de lokale politie, die de juiste contacten heeft bij Buitenlandse Zaken. Natuurlijk moet je rustig en feitelijk uitleggen wat voor informatie je hebt. Raak niet in paniek en blijf kalm.

En onthoud altijd dat we een medium zijn om berichten te bezorgen. We kunnen en we doen dat – maar niet meer. Met name anderen uitleggen hoe ze kunnen helpen, is niet onze taak.

Als je zoekt naar vermiste personen, dan is er de zoekdienst van het Rode Kruis, die al actief is in landen met vluchtelingenstromen. Ook als de IT-systemen van de zoekdienst lam liggen door een cyberaanval, is de dienst nog steeds beschikbaar.

Wat niet nodig is, zijn mensen die denken dat ze nu ‘de wereld redden’ met hun noodradiokoffertjes en die alles altijd beter weten. De Oekraïense president heeft al bevestiging gekregen van Elon Musk en Starlink dat de juiste apparatuur voor breedbandinternettoegang via satelliet onderweg is en mobiele netwerken werken momenteel ook. D.w.z. communicatie via kortegolf is momenteel niet nodig en ik herhaal mezelf:

Het beste wat we kunnen doen is luisteren.”