Zonnecyclus update

Yep, flareNieuwe zonnevlekkentellingen van NOAA bevestigen dat Solar Cycle 25 sneller is dan de officiële voorspelling – en de kloof wordt groter

 

Het aantal zonnevlekken heeft nu al 18 maanden op rij de voorspellingen overtroffen. De maandelijkse waarde was eind maart meer dan het dubbele van de prognose en de hoogste in bijna 7 jaar.

Zonnevlekken

De “officiële voorspelling” komt van het Solar Cycle Prediction Panel, een groep wetenschappers die NOAA, NASA en International Space Environmental Services (ISES) vertegenwoordigen. Het panel voorspelde dat zonnecyclus 25 in juli 2025 zijn hoogtepunt zou bereiken als een relatief zwakke cyclus, vergelijkbaar in omvang met zijn voorganger zonnecyclus 24. In plaats daarvan wordt zonnecyclus 25 sterker.

In maart 2022 produceerde de zon 146 zonnevlammen, waaronder één X-vlam en 13 M-vlammen. Aurora’s werden waargenomen tot ver naar het zuiden zoals Colorado (+38N) en Nebraska (+42N). Meerdere kortegolf radiostoringen verstoorden de communicatie op schepen op zee en vliegtuigen die over de polen vlogen. Als de huidige trends doorzetten, wordt april nog drukker. Blijf het volgen.