Draadloze vermogensoverdracht op 10GHz

Groter schoteltjePaul Jaffe KJ4IKI en het team van het U.S. Naval Research Laboratory zijn erin geslaagd om 1,6 kW vermogen over een pad van 1 km over te dragen op 10 GHz. De Amerikaanse marine beschrijft het als “de meest significante demonstratie van draadloze vermogensoverdracht in bijna 50 jaar.”

Het doel was om power beaming van 1 kW elektrisch vermogen te demonstreren over een afstand van 1 km met behulp van 10 GHz. De twee gebruikte locaties waren het onderzoeksveld van het Amerikaanse leger in Blossom Point in Maryland en de zender The Haystack Ultrawideband Satellite Imaging Radar (HUSIR) van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

“De reden voor het stellen van deze doelen is om deze technologie verder te brengen dan eerder is aangetoond”, zegt Paul Jaffe Ph.D., Power Beaming en Space Solar Lead. “Je wilt geen te hoge frequentie gebruiken, omdat je dan vermogen aan de atmosfeer kan verliezen”, zei Rodenbeck. “10 GHz is een goede keuze omdat de componententechnologie die er is goedkoop en volwassen is. Zelfs bij hevige regenval is het vermogensverlies minder dan vijf procent.”

In Maryland overtrof het team hun doel met 60 procent door 1,6 kW over iets meer dan 1 km te stralen. Op de locatie in Massachusetts had het team niet hetzelfde piekvermogen, maar het gemiddelde vermogen was veel hoger en leverde daardoor meer energie. Jaffe zei dat deze demonstraties de weg effenen voor het uitstralen van energie op aarde, in de ruimte en van de ruimte naar de aarde met behulp van vermogensdichtheden binnen de veiligheidslimieten die zijn vastgesteld door internationale normalisatie-instanties.

“Als ingenieurs ontwikkelen we systemen die die veiligheidslimieten niet overschrijden,” zei Jaffe. “Dat betekent dat het veilig is voor vogels, dieren en mensen.”

Lees het hele persbericht op
https://www.navy.mil/Press-Office/News-Stories/Article/3005894/nrl-conducts-successful-terrestrial-microwave-power-beaming-demonstration/