Amateur experimenten in de 33cm band

GithubEen beurs van de ARDC (Amateur Radio Digital Communications) stelt Bradley University-studenten in staat om een open-source, 915 MHz digitaal transceiversysteem te ontwikkelen.

 

DAEMod-915 is een project van Bradley University met als doel een digitaal transceiversysteem te ontwerpen voor experimenten in de onderbenutte 33 cm-band. Het ontwerp omvat ondersteuning voor meerdere FSK/ASK-modulatiestandaarden, en zowel hardware als software zijn open-source.

De ontwerpers – Peter Handler, W9PLH; Connor Dickey, KD9LSV; en Philip Pierce, AC9YC – kozen om verschillende redenen voor de 33 cm-band:
• Het is een van de meest onderbenutte banden,
• Het is beschikbaar voor gebruik door niet-gelicentieerde ISM-gebruikers en gelicentieerde radioamateurs,
• Het biedt een goede balans tussen kosten, bereik en beschikbaar spectrum, en
• Er is een gebrek aan beschikbare open-source- en open-hardwaremodules voor het implementeren van digitale radiomodi in deze band.

Eenmaal voltooid zal het DAEMod-915-project de belemmeringen voor innovatie in de 33 cm-band verminderen. Dankzij de gedetailleerde documentatie van het project kunnen radioamateurs experimenteren met digitale protocollen zonder veel geld uit te geven, en kunnen ontwikkelaars – of het nu solo-ontwikkelaars, andere onderwijsinstellingen of amateurradioclubs zijn – voortbouwen op de basishardware en -software voor hun eigen unieke toepassingen. Documentatie voor het DAEMod-915-project is te vinden op: https://github.com/DAEMod-915.

Over de ontwikkelaars
Peter, Connor en Philip zijn recent afgestudeerden van de Bradley University en zijn actieve amateurs in de Amateur Extra Class. Ze dienen als vrijwillige examinatoren en zijn actief in verschillende amateurradioclubs. Peter heeft een sterke interesse in VHF/UHF digitale modi en consumentenelektronica uit de jaren 90 en 2000, waaronder draagbare mediaspelers, computers en radiogestuurde apparaten. Connor houdt van contesten, portable werken en het afnemen van amateurradio-examens. Philip houdt van het buitenleven en houdt ook van mobiele en draagbare amateurverbindingen. Dr. Prasad Shastry en Dr. Aleksander Malinowski zijn de projectadviseurs. Dr. Shastry’s expertise ligt op het gebied van RF-ontwerp en -analyse en Dr. Malinowski’s expertise ligt op het gebied van embedded apparaten.

Over ARDC
Amateur Radio Digital Communications (ARDC) is een in Californië gevestigde stichting met wortels in amateurradio en de technologie van internetcommunicatie. De organisatie begon met het beheren van de AMPRnet-adresruimte, die is gereserveerd voor erkende amateurradio-operators over de hele wereld. Daarnaast verleent ARDC subsidies aan projecten en organisaties die de praktijk en traditie van amateurradio van technische experimenten in zowel amateurradio als digitale communicatiewetenschap volgen. Dergelijke experimenten hebben geleid tot vooruitgang die het grote publiek ten goede komt, waaronder de mobiele telefoon en draadloze internettechnologie. ARDC stelt zich een wereld voor waarin al dergelijke technologie beschikbaar is via open source hardware en software, en waar iedereen de mogelijkheid heeft om hierin te innoveren. Ga voor meer informatie over ARDC naar https://www.ampr.org.