Voorstel nieuwe machtigingsvoorwaarden Slowakije

slovakia flagAcht jaar nadat de Slowaakse nationale vereniging SZR hierom had verzocht, stelt de communicatieregulator voor om de vermogenslimiet voor beginners te verhogen tot 100 Watt met toegang tot alle HF-banden

Een vertaling van het bericht op de SZR-site luidt:

Na goedkeuring van de wijziging van de Wet elektronische communicatie in het parlement, keerde de Dienst Regelgeving terug naar onze machtigingsvoorwaarden (PP), die meer dan acht jaar waren uitgesteld. De SZR diende haar voorstel al in 2014 in en ondanks vele vergaderingen en onze opmerkingen was de voortgang minimaal.

Pas dit voorjaar kwam er beweging in de zaak, toen het bureau intensief aan de vergunningsvoorwaarden begon. In deze periode heeft de SZR intensief werkcontact gehad met het bureau en meegewerkt aan de voorbereiding van de formulering van vele onderdelen, met als uitgangspunt ons voorstel van acht jaar geleden.

De nieuwe licentievoorwaarden weerspiegelen voornamelijk veranderingen op het gebied van digitale communicatietechnologieën, definiëren deze en bepalen de voorwaarden voor het gebruik ervan. Praktisch gezien betreft de grootste verandering echter houders van klasse N, die volgens de huidige PP slechts in beperkte delen van sommige kortegolfbanden mogen uitzenden. Met de nieuwe PP’s kunnen ze volledig werken op alle kortegolf- en VHF-banden met een maximaal vermogen van 100 Watt.

In de nieuwe frequentietabel zullen ook de banden 470 kHz, 5 MHz en 70 MHz worden opgenomen, waardoor het niet meer nodig is om deze apart aan te vragen. Onderdeel van de PP zal ook een regeling zijn voor het uitgeven van radioamateurtags, volgens welke tags die zijn uitgegeven met achtervoegsels die niet alleen met de letter A beginnen, maar ook met andere letters klasse N kunnen vertegenwoordigen.

De nieuwe vergunningsvoorwaarden bevinden zich in de laatste fase van voorbereiding en doorlopen het wetgevingsproces en interdepartementaal commentaar. Je kunt de concepttekst van het nieuwe PP downloaden op:
https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/-/SK/dokumenty/LP-2022-310

Houd er rekening mee dat dit momenteel een VOORSTEL is, dat nog moet worden goedgekeurd. Hoewel het voorstel 1 juli 2022 als ingangsdatum vermeldt, is deze datum zeker niet de dag waarop de nieuwe vergunningsvoorwaarden in werking zullen treden. Er moest een datum in het voorstel worden vermeld, en de Dienst Regelgeving heeft deze datum aangegeven, omdat niet kon worden voorspeld hoe lang het wetgevingsproces zou duren. De daadwerkelijke ingangsdatum wordt pas aangegeven in de definitieve versie van het PP, die door de Dienst Regulering in de vorm van een Maatregel wordt verstrekt.

Daarom vragen we vooral alle houders van vergunningen klasse N om echt te wachten tot het moment waarop de wijziging van de vergunningsvoorwaarden wordt doorgevoerd. Wij zullen je er uiteraard over informeren.

Wanneer dat precies zal zijn, is op dit moment echter nog niet te zeggen. Op 20 juni 2022 eindigde de interdepartementale commentaarprocedure op het ontwerp van deze maatregel, waarbij verschillende opmerkingen van de betrokken instellingen werden gemaakt (gelukkig zijn dit slechts “gewone”, geen “fundamentele” opmerkingen). De RU moet daar nu commentaar op geven. Vervolgens moet de maatregel door de Wetgevende Raad van de Overheid, waar de RU deze moet verdedigen, en pas als daar een gunstig advies komt, kan de maatregel ambtshalve worden uitgevaardigd en in werking treden op de daarin aangegeven dag.

Al deze processen nemen enige tijd in beslag, maar wij denken dat het slechts weken, hoogstens maanden is. Hiermee worden de langdurige inspanningen van de SZR afgerond om moderne vergunningsvoorwaarden te creëren die aansluiten bij de huidige trends en de verdere ontwikkeling van onze hobby mogelijk te maken.